Modernizarea totală a CET-ului ar putea fi finalizată în anul 2015

Municipalitatea a lansat, vineri, proiectul privind modernizarea sistemului centralizat de încălzire pe care îl va derula până la finele anului 2013 în municipiul Botoşani. La evenimentul de lansare al proiectului, au participat viceprimarul Cătălin Alexa, administratorul public al municipiului, Adriana Zăiceanu, directorul Modern Calor, Ioan Diaconu, Paul Vieru, manager de proiect, precum şi reprezentanţi ai societăţii de termoficare implicaţi direct în derularea acestui proiect.

Directorul Modern Calor Botoşani, Ioan Diaconu a prezentat proiectul cu beneficiile pe care acesta le presupune şi a menţionat, printre altele, că există posibilitatea finalizării întregului proces de modernizare a CETului datorită unei suplimentări a sumelor. „Vom mai primi 12 milioane euro  ca o completare la finanţarea prin proiect şi putem spune că la finele anului 2015 vom avea un sistem complet modernizat”, a declarat Ioan Diaconu, directorul Modern Calor.

Directorul Primăriei Botoşani Adriana Zăiceanu a făcut aprecieri asupra modului în care va fi implementat acest proiect. „A fost în primul rând o viziune unitară în investiţiile care s-au făcut pînă acum în sistemul centralizat. Investiţiile de pînă acum au fost integrate în acest proiect de modernizare”, a spus Adriana Zăiceanu, administratorul public al oraşului.

Proiectul intitulat „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Botoşani pentru perioada 2009-2028, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetic, co-finanţat din Fondul de Coeziune în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu -POS Mediu 2007-2013, Axa Prioritară 3, are o valoare de 155.730.583 lei şi va fi derulat pe o perioada de 34 luni, până la data de 31 decembrie 2013.

Prin acest proiect, se au în vedere mai multe activităţi printre care:
– instalarea a două unităţi de cogenerare a energiei electrice şi termice-motoare termice de cîte 4MW fiecare
– instalarea a două cazane noi de apă fierbinte tip CAF 4 cal/h fiecare
– reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor auxiliare existente
– reabilitarea şi modernizarea integrală a reţelelor de transport
– reabilitarea şi modernizarea parţială a reţelelor de distrbuţie
– conştientizarea opiniei publice, asistenţă tehnică şi supervizare.
Valoarea contractului de finanţare este de 155.730.583 lei din care contribuţia Uniunii Europene este de 77.865.292 lei (50 la sută din valoarea contractului), contribuţia Bugetul de Stat 70.078.762 (45 la sută din valoarea contractului de finanţare) şi contribuţia bugetului local 7.786.529 lei (5 la sută din valoarea contractului de finanaţare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *