Zeci de botoşăneni au murit, în 2011, în afara graniţilor ţării. Ei s-au dus să muncească şi să trăiască mai bine, însă s-au întors acasă în sicrie. Numai săptămâna trecută, trei botoşăneni şi-au pierdut viaţa în Italia.
Unul dintre ei a fost victima unui accident de circulaţie. Bărbatul, de 40 de ani, din municipiul Botoşani, se afla într-un autoturism, iar la un moment dat, în timp ce mergea prin Milano, a fost lovit de o altă maşină. Botoşăneanul a murit la scurt timp.
Un al doilea, de doar 31 de ani, şi-a pus capăt zilelor. El a fost găsit spânzurat, însă fără a fi cunoscute adevăratele motive care i-au determinat comportamentul.
Cel de-al treilea a murit într-un spital italian. El suferea de ciroză, iar regimul de viaţă dur, cu muncă peste măsură şi alimentaţie nepotrivită, i-a grăbit sfârşitul.
În cazul unor astfel de situaţii, autorităţile italiene caută rudele victimelor. Dacă acestea au rude în Italia, atunci procedura este simplă. Rudele preiau corpurile neînsufleţite şi decis dacă fac înmormântarea acolo sau acasă, în Botoşani.
În cazul în care victimele nu au rude în Italia, autorităţile italiene iau legătura cu cele din România şi, prin intermediul Serviciului de paşapoarte, sunt anunţate familiile.
În acest an, lucrătorii de la Paşapoarte au fost nevoiţi să bată la uşile rudelor din Botoşani ale nu mai puţin de 17 persoane care au murit în străinătate.
„Numărul celor care au murit în străinătate este mult mai mare. De circa patru ori mai mare. Noi suntem informaţi doar în cazul în care victimele nu au rude acolo şi trebuie să anunţăm familia„, a precizat şeful Serviciului de paşapoarte, comisarul şef Viorel Gaidur.
Din cei 17 morţi în străinătate, care nu aveau rude în ţările respective, 11 au murit în Italia, doi în Germania şi câte unul în Franţa, Spania, Turcia sau Iordania. Pe lângă aceştia, alţi doi au suferit accidente în afara ţării. Unul a fost rănit într-un accident de circulaţie în Cipru, iar altul într-un accident de muncă în Italia.
Din cei 17, nu mai puţin de 15 sunt bărbaţi.
Portretul robot al victimelor din străinătate arată că în genreal este vorba despre bărbaţi de 30-40 de ani, căsătoriţi, din mediul rural şi cu copii. Cei mai mulţi mor în accidente rutiere, accidente de muncă şi agresiuni.
Anul trecut, un bărbat din Cucorăni, care plecase la muncă în Cipru, a fost ucis de patronul său, din cauză unor datorii. Cipriotul îi datora botoşăneanului o sumă mare de bani, acumulată în trei ani. Pentru că nu mai vroia să îi plătească, el a înscenat un accident de muncă. Cipriotul a plătit un albanez, care l-a împins pe român de pe o schelă. Ulterior, ancheta a dovedit că a fost vorba de o crimă.