Au început lucrările de reconstrucţie a noului CET

lucrari noul CET BotosaniÎn această săptămână au fost turnate primele betoniere la fundaţia noului CET. Firma Elsaco, una dintre cele trei firme asociate pentru a realiza această fază a modernizării sistemului de termoficare, a început lucrările de construcţie a clădirilor ce fac parte din proiectul viitoarei centrale electro-termice a municipiului Botoşani, se arată într-un comunicat al Modern Calor.

Pe locul echipamentelor vechi, demolate în această vară,  noile structuri vor include două sisteme de cogenerare de înaltă eficiență, formate din două motoare termice cu putere de 4,4 MWe și 4 MWt, precum și din două cazane de apă fierbinte (CAF-52 MWt). Constructorii şi-au propus ca până la sfârşitul anului să ridice noile clădiri până la nivelul structurii de rezistență.

Programată pentru a fi funcțională începând cu primăvara anului viitor, noua sursă de producere a energiei termice și electrice va aduce avantaje nete pentru toţi botoşănenii, punând la dispoziţia acestora o soluție de încălzire convenabilă, ecologică și sigură. Echipamantele moderne vor consuma cantități substanțial reduse de combustibil și energie electrică. Totodată, noxele evacuate de noua centrală vor respecta cerințele de mediu pe care organismele europene pun un accent deosebit.

Etapele anterioare de investiții s-au concentrat, în mod special, pe rețele, înlocuindu-se integral magistrala de transport a apei fierbinţi. S-au modernizat toate punctele termice și peste 70% dintre rețelele secundare. Efectele se văd deja în reducerea pierderilor de energie termică și apă.

”Dacă înainte de anii 2000, în rețeaua de termoficare intrau câte 130 de metri cubi de apă pe oră pentru menținerea presiunii, acum se pompează 2 metri cubi pe oră. Este o scădere de peste 98%, costuri pe  care nu trebuie să le mai suportăm”, Ion Diaconu, directorul general al SC Modern Calor SA.

Proiectul de modernizare, finanţat în cea mai mare parte din fonduri europene, include sursa de producție și partea de reţele secundare rămase neînlocuite. La finalul tuturor lucrărilor ce urmează să se desfăşoare în perioada următoare, municipiul Botoșani va avea un sistem de încălzire centralizată modernizat 100%.

One thought on “Au început lucrările de reconstrucţie a noului CET

  1. Montati-va CENTRALE DE APARTAMENT.Simpul si eficient… montati-va centrale de apartament.Comfort maxim la un pret minim si nu mai depindeti nici de asociatie,nici de MODERN CALOR.Intrebati-va rudele,prietenii,vecinii care au deja centrale si veti vedea ca am dreptate.Costa cam 3000 ron cu totul… centrala (1800 / 1900 ron )plus manopera si ce mai trebuie(1100 /1200 ron).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *