Cererea de finantare a modernizarii Aeroportului Suceava prin Programul Operational Sectorial (POS) – Transporturi a fost aprobata si urmeaza sa fie semnat contractul, a anuntat, joi, presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care a mentionat ca investitia este de 167 de milioane de lei, cu fonduri asigurate de UE, Guvern si locale. Comisia de evaluare din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a aprobat proiectul de modernizare a aeroportului situat in orasul Salcea, proiect promovat de CJ Suceava, proiect in valoare de aproximativ 39 de milioane de euro, in mare parte granturi.
„Sunt informat ca cererea de finantare pentru modernizarea aeroportului Salcea a fost aprobata. Proiectul de modernizare a aeroportului este de 39 de milioane de euro. Asteptam semnarea contractului ca sa dam drumul la toate achizitiile publice”, a declarat Gheorghe Flutur, in sedinta de joi a CJ Suceava.
Ghgeorghe Flutur a explicat ca Autoritatea de Management a POS Transporturi a avizat cererea Aeroportului Suceava de modernizare, cu un punctaj de 67,75 de puncte, iar investitia va fi de 167 de milioane de lei (39 de milioane de euro) din care 94,59 la suta din bani vor fi asigurati de la Uniunea Europeana si Guvern, iar restul de 5,4 la suta din fondurile CJ Suceava. Contractul de finantare pentru modernizarea aeroportului de la Salcea va fi semnat in perioada imediat urmatoare dupa care vor fi demarate licitatiile pentru achizitiile publice. „Asteptam semnarea oficiala a contractului sa putem da drumul la achizitiile publice”, a spus Gheorghe Flutur, care a mentionat ca este primul proiect de acest gen din tara.
Ulterior, intr-o conferinta de presa, presedintele CJ Suceava a aratat ca modernizarea aeroportului este un prim pas pentru atragerea de investitii importante in judet si a subliniat ca acest aeroport se adreseaza nu numai celor din judetele Neamt, Suceava sau Botosani, ci si celor din zona Cernauti din Ucraina si din municipiul Balti si din alte raioane situate in nordul Republicii Moldova. Referindu-se la acestea din urma, seful administratiei judetene sucevene a precizat ca podul peste raul Prut, construit la Radauti – Prut, poate asigura o buna legatura intre Suceava si raioanele din nordul Republicii Moldova, via Dorohoi si Darabani. „Studiul de fezabilitate al aeroportului arata ca nu ne referim doar la calatori din judetul Suceava care ar dori sa mearga la Bucuresti, Viena sau Roma, ci ne referim si la calatori din regiunea Cernauti care ar fi interesati si intentia este sa facem orice sa deschidem agentii de turism si de voiaj pentru cei care doresc sa-si procure bilete si viza pentru un stat din si din spatiul Republicii Moldova in special din zona Balti si din judetele care pot sa vina pe podul de la Radauti Prut prin Darabani, Dorohoi la Suceava si sa ia curse de zbor in toata lumea„, a spus Gheorghe Flutur.
(Sursa: Obiectiv de Suceava)