Închisoare pentru persoanele care ameninţă sau agresează personalul medical

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege prin care se modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, act normativ ce introduce pedepse mai aspre în cazul agresării verbale sau fizice a personalului din sistemul sanitar aflat în exerciţiul funcţiunii, a anunţat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli.

Experienţa ultimelor luni arată înmulţirea acestor acte de agresivitate împotriva personalului medical. În spitale şi mai ales la chemări la domiciliu s-au întâmplat astfel de acţiuni reprobabile. Noi dorim, prin acest act normativ, să descurajăm actele de violenţă ale pacienţilor şi aparţinătorilor acestora, acte care lezează demnitatea personalului sanitar”, a subliniat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli.

Conform actului normativ, ameninţarea  unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau orice alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii, va fi pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

De asemenea, orice acte de violenţă, ca de exemplu lovirea, săvâşite împotriva cadrelor medicale vor fi sancţionate cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar vătămarea corporală poate fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 6 ani. Vătămarea corporală gravă se va pedepsi cu închisoare de la 3 la 12 ani.

Potrivit legislaţiei în vigoare, o persoană care agresează un medic într-un spital  poate fi sancţionată cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, după caz.

Ministrul Sănătăţii a explicat că a fost nevoie de acest act normativ întrucât articolul 239 din Codul Penal privind ultrajul nu putea fi aplicat întrucât personalul medical nu intră în categoria funcţionarilor publici. Proiectul de lege adoptat de Guvern va fi transmis spre dezbatere şi adoptare Parlamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *