Situaţie dramatică pentru persoanele seropozitive din judeţul Botoşani. Aceştia îşi primesc medicamentaţie cu porţia. Din lipsă de foduri, tratamentele bolnavilor de HIV/SIDA din judeţul Botoşani sunt asigurate în proporţie de 50-70%. Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV-SIDA, ai Centrului Regional HIV SIDA, dar şi medici de la Spitalul Judeţean-Secţia de Boli Infecţioase au tras un semnal de alarmă în privinţa fondurilor insuficiente pentru tratarea acestor persoane. Potrivit medicului Doina Botez, şeful secţiei de HIV-SIDA de la Spitalul Judeţean, necesarul lunar pentru schemele terapeutice ale persoanelor infectate cu HIV se ridică lunar la peste 560.000 lei, însă se primesc doar 310.000 lei.
„Tratamentele au fost asigurate şi în proporţie de 55-65%, uneori am avut şi 70%. În luna iulie, de exemplu, ni s-a dat voie să facem şi comandă completă. Însă nu putem face tratamentul aşa cum ne dorim. Durerea este că avem din partea companiilor farmaceutice toate medicamentele şi dacă am institui corect terapia şi ar fi şi o continuitate în terapie, acest virus va fi în supresie continuă, iar pacientul va avea o viaţă normală„, a spus medicul Doina Botez.
Iulian Petre, directorul executiv al UNOPA, a declarat că dat fiind faptul că bolnavii seropozitivi nu primesc un tratament corect ei ajung un „eşec terapeutic” şi pierd practic şansa unor ani din viaţă.
„Din orice schemă pe care ei o ratează, acea schemă putea să dureze şi zece ani, dacă ea este ratată după un an de zile următoarele scheme sunt mai scumpe. În fiecare lună, Spitalul din Botoşani cumpără lunar mai puţin decât ar trebui şi toţi pacienţii au de suferit.„, a precizat Iulian Petre.
Şi reprezentantul Asociaţiei „Tereza” din Botoşani susţine că, din cauza tratamentelor incomplete, bolnavii sunt cu psihicul la pământ.
„Ei se duc acasă cu tot felul de întrebări. Dacă mâine sau peste câteva zile voi mai primi tratamentul, fac presiuni asupra medicilor. Nu ştiu dacă în anul 2011 viaţa cuiva ar trebui calculată în bani, pentru că mare parte din ei nu i-a întrebat nimeni atunci când au fost infectaţi dacă îşi doresc să fie infectaţi sau nu. Nu sunt aici să culpabilizez, ci ca să apăr interesele persoanelor seropozitive care au dreptul la o viaţă normală, chiar dacă asta presupune costuri„, a spus Carmen Alexa.
Potrivit medicilor de la Secţia de Boli Infecţioase, la nivelul judeţului Botoşani au fost înregistrate opt cazuri noi de îmbolnăviri cu HIV, numărul bolnavilor cu HIV SIDA fiind de 167 de cazuri. Reprezentanţii UNOPA şi medicii de la Spitalul Judeţean cer sprijinul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate în asigurarea fondurilor necesare pentru a asigura o schemă corectă pacienţilor.
„Banii care au venit anul acesta pentru programul de monitorizare şi trament a pacienţilor cu HIV SIDA sunt mai puţini decât banii care au venit anul trecut. Banii nu ajung şi nu acoperă decât între 50 şi până la 60% din necesar. Ne pândeşte apariţia rezistenţelor, pentru că schema de tratament a pacienţilor cu HIV SIDA nu conţine doar un sigur medicament„, a adăugat Doina Botez.
Reprezentantul UNOPA a ţinut să precizeze că în situaţia judeţului Botoşani mai este şi judeţul Suceava. El spune că problema nu stă în rezolvarea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, ci a Casei Naţionale.