ANAF-ul este învins în instanţă de botoşănenii pe care vrea să-i oblige să achite TVA-ul pentru tranzacţii imobiliare
Persoane importante din Botoşani, printre care consilierul local Gheorghe Văzdoagă, au fost sau urmează să fie verificate de Fisc pentru a se vedea dacă au plătit sau nu TVA pe tranzacţiile imobiliare făcute în ultimii cinci ani. Sunt vizate toate persoanele fizice care au făcut mai mult de o tranzacţie, cu valoare mai mare de 35.000 de euro.
Practic, ANAF intenţionează să-i „taxeze“ pe cei care au câştigat sume uriaşe din vânzarea de locuinţe noi şi pe samsarii de terenuri intravilane. Şi bişniţarii de maşini care au realizat din vânzări venituri mai mari de 10.000 de euro vor trebui să plătească TVA la stat.
Contestatari învingători
Lista celor verificaţi de ANAF conţine numele unor oameni de afaceri şi a unor politicieni din Botoşani care au tranzacţionat în ultimii ani mai multe terenuri sau clădiri. Majoritatea deciziilor de imputare emise de instituţie sunt însă contestate în instanţă şi doar doi botoşăneni au plătit până acum TVA pe tranzacţiile imobiliare făcute.
Drept urmare, din cei un milion de lei care urmau să intre la buget, statul a încasat doar 53.000. Şefii Fiscului spun însă că de cele mai multe ori instanţele de judecată anulează deciziile de impunere, pe motiv că legea s-ar aplica retroactiv. „Pentru aceste verificări depunem un efort şi o cheltuială bugetară extraordinară pentru a verifica toate aceste tranzacţii. Am o listă întreagă trimisă de la ANAF Bucureşti cu persoane pe care trebuie să le verificăm. Din păcate, deciziile noastre de impunere sunt contestate, iar instanţa, de cele mai multe ori, le dă câştig de cauză respectivelor persoane“, a spus Radu Ţurcanu, şeful Fiscului.
Acţiunea ANAF-ului a început încă de anul trecut. Până acum au fost verificate peste 450 de tranzacţii imobiliare făcute de persoane fizice. Urmează ca până în luna noiembrie să mai fie verificate 190 de persoane. Tranzacţiile pentru care trebuia plătit TVA sunt cele cu locuinţe noi şi cu terenuri construibile, cu caracter de continuitate şi cu valori mai mari de 35.000 de euro. Se estimează că în Botoşani vor fi în final zeci de persoane care se vor trezi că au de plătit sume colosale către bugetul de stat. ANAF deţine o listă cu numele celor care s-au ocupat de astfel de afaceri.
VIP-urile au călcat strâmb
„Lista a fost trimisă de către ANAF Bucureşti şi conţine destule nume sonore. Nu vă pot da mai multe informaţii pentru că urmează să facă verificări. ANAF a scos de la notariate toate tranzacţiile efectuate, iar noi până în noiembrie trebuie să le verificăm şi să vedem unde s-a plătit şi unde nu TVA-ul. După aceea vom emite decizii de imputare celor care nu au plătit TVA-ul“, a arătat Radu Ţurcanu, şeful Direcţiei Finantelor Publice Botoşani. Surse din cadrul Fiscului susţin că sunt vizaţi politicieni şi oameni de afaceri importanţi din Botoşan care în ultimii ani au tranzacţionat terenuri sau case de sute de mii de euro.
Pro şi contra TVA pe tranzacţii
Printre cei care au fost deja verificaţi de ANAF se numără consilierul local Gheorghe Văzdoagă precum şi omul de afaceri Tonino Boldea, patronul mai multor firme din Botoşani. În ambele cazuri nu s-a impus însă plata TVA. „Eu sunt de acord cu această prevedere pentru că cei care au câştigat din aceste tranzacţii trebuie să plătească la buget. În cazul meu, şi-au dat seama că a fost vorba de o moştenire şi nu de un act de comerţ aşa cum s-a crezut iniţial. Drept urmare, nu mi s-a imputat nici un leu“, a spus Gheorghe Văzdoagă, consilier local. În schimb, omul de afaceri botoşănean spune că legea este „aiurea“.
„Legea este ambiguă şi este aiurea ca toată lumea să cunoască ce prevede. Pentru speculanţi este normal să plătească, dar nu şi pentru cei care vând şi cumpără o proprietate fără să se gândească neapărat la un câştig.Am fost verificat de ANAF, dar era vorba de tranzacţii cu o clădire monument istoric care nu făcea parte din categoria celor urmărite de lege pentru plata TVA“, a spus Tonino Boldea. Botoşăneanul Miruţă Baltaru a avut mai puţin noroc şi este însă unul din cei scoşi datori de Fisc. Bărbatului i s-a imputat să plătească TVA de aproape 300.000 de lei pentru că a construit trei case pe care apoi le-a vândut.
”Am făcut trei case pe care le-am vândut şi pe care am plătit impozit la vremea respectivă. Am dat la stat o sumă considerabilă, dar văd că după cinci ani vor să plătesc şi TVA. Trebuia să aplice legea atunci, nu să-mi ceară după ani de zile să le plătesc retroactiv TVA. Am dat în judecată ANAF-ul şi mă judec cu ei“, a spus Miruţă Baltaru, unul dintre cei care au fost scoşi datori la bugetul statului.
TVA pe terenuri şi clădiri ruinează piaţa imobiliară
Experţii imobiliari susţin că această campanie a ANAF-ului va ruina total piaţa imobiliară care a scăzut deja cu peste 60% în ultimii doi ani. „Trebuia să se reţină TVA-ul când s-a făcut tranzacţia, nu după ani de zile. Ce se întâmplă acum nu va duce la altceva decât la descurajarea investiţiilor în imobiliare. Oamenii cu bani se vor feri să mai cumpere proprietăţi, pentru că atunci când vor fi nevoiţi să le vândă vor fi puşi la plată de stat. Mulţi vor constata că în loc să câştige, mai mult vor pierde“, a explicat Cornel Timofte, administratorul unei agenţii imobiliare.
Sursa: Adevărul