Terenurile agricole au ramas si in acest an cele mai tranzactionate proprietati din judet.
Asta in timp ce tranzactiile cu apartamente, case si terenuri de construit au cunoscut o stagnare. Notarii spun ca nici macar botosanenii stabiliti in strainatate si reveniti acasa in lunile de vara nu au revigorat piata imobiliara. Mai grav este, conform specialistilor, ca numarul tranzactiilor ar putea scadea, si nici in viitorul apropiat nu sunt sanse de revigorare din cauza lipsei de lichiditati si a inghetarii creditarii.
Piata imobiliara a cunoscut un declin accentuat dupa declansarea crizei economice. Numarul tranzactiilor s-a redus cu pana la 80% fata de perioada de specula imobiliara, 2006-2008. Pretul caselor si al apartamentelor s-a mentinut la un nivel ridicat datorita cursului de schimb. Mai exact in 2007-2008, un euro era evaluat cu maxim 3,7 lei, in timp ce de la inceperea crizei economice cursul a trecut de patru lei.
In aceste conditii ponderea tranzactiilor este detinuta de terenurile agricole. Potrivit notarilor, investitorii care vor sa comaseze suprafete mai mari de teren achizitioneaza de la proprietarii locali. Preturile terenurilor agricole s-au mentinut in ultimii ani la acelasi nivel, fiind cuprinse intre 1.500 si 8.000 de lei hectarul. Ultimele date oficiale arata ca in judet cetatenii straini au cumparat peste 15.000 de hectare de teren.
Monitorul de Botosani