Medicii de la Spitalul Judetean vor participa, joi, când se va discuta proiectul de reorganizare a spitalelor, la şedinţa de Consiliu Judeţean, pentru a vedea cum votează cei cărora, spune ei, le-au salvat viaţa. Gheorghe Apetroaie, medic la Unitatea de Primire Urgenţă, a declarat că pe secţiile spitalului activitatea va fi asigurată doar de câte un medic, iar restul vor fi în sală.
„Vom asigura planul de avarie şi pe cele două ore de discuţii medicii vor fi în sală ca să-i privim în ochi pe aceşti indivizi, unii dintre ei ne-au fost pacienţi, pacienţi extrem de gravi, cărora le-am salvat viaţa şi nu ne pare rău că sunt în viaţă. Ne pare rău de modul în care privesc la ora actuală problema de la Spitalul Judeţean„, a spus Gheorghe Apetroaie.
Acesta a criticat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, decizia politică a consilierilor în cazul comasării spitalelor din municipiul. Apetroaie susţine că Spitalul Judeţean, ca să poată funcţiona, trebuie să aibă patru secţii de bază, respectiv interne, chirurgie, ginecologie-obstetrică şi pediatrie, însă a fost vitregit de aceste secţii în anii 90, când „nişte cetăţeni şi-au dorit funcţii de conducere. Maternitatea s-a desprins de Spitalul Judeţean, Psihiatria s-a desprins de Spitalul Judeţean, Maternitatea a devenit spital, fiind fostă secţie a Spitalului Judeţean. Practic, la Botoşani cine a vrut să fie director i s-a dat un spital. Se încearcă acelaşi lucru şi acum, după 20 de ani. Nefericirea constă în faptul că din punct de vedere financiar, economic, al serviciilor medicale, judeţul Botoşani riscă să rămână o comună cu prefectură”, a spus Apetroaie.
Potrivit acestuia, ca să poata funcţiona, în continuare, ca spital de urgenţă, Spitalul Judeţean are nevoie de doar două secţii şi nu trei. Este vorba de secţia de ginecologie-obstetrică şi cea de psihiatrie, pentru că secţie de pediatrie are la Secţia de Boli Contagioase, respectiv la Spitalul Săveni.
Medicii atrag atenţia că spitalele subfinanţate vor acumula datorii în cel mai scurt timp, datorii care vor fi plătite din bugetul Consiliului Judeţean. Ei spun că Spitalul Judeţean va pierde aparatură performantă prin declasificare, dar şi personal în condiţiile în care Unitatea de Primire a Urgenţelor va deveni compartiment.
„Domnii consilieri judeţeni trebuie să-şi asu me şi această responsabilitate. Îmi pun întrebarea: Cu ce drept aceşti oameni votează pierderea a peste 70 miliarde de lei numai în acest an prin necomasarea acestor trei unităţi. Spitalul de pediatrie poate să rămână cu gradul patru„, a adăugat Gheorghe Apetroaie.
Medicii sunt hotărâţi să acţioneze în instanţă pe consilierii judeţeni care se vor opune proiectului de reorganizare pentru abuz în serviciu contra interesului public.
INTR-ADEVAR,RAMAI IN VIATA DACA NU INTRI PE MANA DOCTORULUI PREDA SI A ALTOR INCOMPETENTI. POATE AR TREBUI CA SI MIMOR SA PERASEASCA FOTOLIUL DE DIRECTOR.STIM CU TOTII DIN ORAS CE PARLAC ESTE ASTA.UN MANAGER HOT.NIMIC NU ESTE CUM TREBUIE IN ACEST SPITAL,DAR PRETENTII…..