
Zoran Mitrov, 23 ani, a erupt în tricoul Botoșaniului în 2025, contribuind decisiv la menținerea în viață a unei echipe care părea condamnată la retrogradare înainte de venirea lui Leo Grozavu. Mijlocașul explică cel mai bun sezon al carierei și răspunde la întrebări inedite legate de viața sa
Pe 21 noiembrie 2024, Zoran Mitrov marca un gol miraculos care aducea Botoșaniului trei puncte neașteptate în fața FCSB. Avea să fie ultima înfrângere suferită în campionat de trupa lui Gigi Becali.
De atunci, timișoreanul cu origini sârbești a crescut constant în Liga 1, a devenit golgeterul moldovenilor, trecându-și recent în CV inclusiv un grozav hat-trick în victoria cu 4-3 repurtată contra Farului, în play-out. Acum, unul dintre oamenii pe care moldovenii se bazează pentru a-și păstra locul în L1 într-un final de sezon incandescent, vorbește deschis despre traseul său sinusoidal către reflectoarele primului eșalon, noteaza gsp.ro
Zoran Mitrov, sincer: „Am vrut să plec de la Botoșani, dar am fost sfătuit să am răbdare”
– Zoran, ai adunat în ultimele săptămâni goluri și momente speciale la Botoșani, o perioadă de progres după ce, în toamnă, te aflai într-o situație sensibilă, rezervă eternă. Cum s-a produs acest salt peste noapte?
– Au fost, într-adevăr, momente mai delicate în prima parte a campionatului, când mi-am dat seama că eram într-o postură nedorită. Chiar am vrut să plec, dar am decis, finalmente, să rămân după mai multe discuții în club. Am fost sfătuit să am răbdare și iată că lucrurile s-au schimbat până la urmă în favoarea mea.
– Vom reveni la acest subiect, dar hai să ne întoarcem la rădăcini! Ești timișorean, cum au fost începuturile acolo?
– Am pornit destul de târziu, pe la 11-12 ani, la LPS Banatul, unde am avut marea șansă să dau peste un antrenor foarte bun la nivel de juniori, căruia îi mulțumesc și pe această cale pentru încredere. Tata are origini sârbe, de aici și numele meu cu astfel de rezonanțe. Poate de aceea am și în profilul meu partea de talent, românească, și agresivitatea și determinarea sârbească. O combinație!
– Dacă ar fi să alegi însă între România și Serbia, ce variantă ai prefera?
– România, clar! M-am născut aici și n-am niciun motiv să mă gândesc la altceva.
„Am avut neșansa să ajung la Sassuolo exact când s-a declanșat pandemia”
– Ai avut pe traseu o experiență la Sassuolo. Cum a fost aventura italiană?
– Din păcate, o perioadă neplăcută, pentru că s-a declanșat pandemia la două luni după ce am ajuns acolo. A trebuit să ne întoarcem acasă, am stat închiși vreo trei-patru luni, am revenit în Italia, dar apoi m-am ales cu o accidentare foarte grea la genunchi. Circa opt luni out, doar recuperare! Am învățat însă multe din acea încercare și mi-am propus doar să mă bucur de fiecare moment trăit.
”La Sassuolo l-am cunoscut și pe Chiricheș. Am participat la câteva antrenamente cu echipa mare, iar doctorul m-a prezentat lui Vlad, că sunt și eu român. Am vorbit, m-a încurajat. Un jucător de mare valoare, altfel nu reușea să ajungă pe unde a ajuns!”– Zoran Mitrov, mijlocaș FC Botoșani
– Trei elemente care-l definesc pe jucătorul Zoran Mitrov!
– Talentat, orgolios, ambițios.
– Ai bifat șase cluburi în ultimele șase sezoane, UTA, Sassuolo, Ripensia, FC Brașov, Petrolul, Botoșani. Mulți își vor pune un semn de întrebare de ce un tânăr migrează atât de des între 17 și 23 de ani. Ce le răspunzi?
– S-a întâmplat pentru că nu mi-am găsit locul și m-am confruntat cu o lipsă de încredere. La UTA eram foarte tânăr, am stat doar șase luni, am făcut câteva antrenamente cu prima echipă, antrenor Giussy Balint. Simțeam că n-am nicio șansă să avansez. A fost apoi episodul de la Sassuolo. Și, mai departe, la Brașov am prins campionatul după accidentare, încă nu eram sută la sută refăcut. Iar la Petrolul – debutul în Liga 1, dar am prins doar vreo 40 de minute în șase luni! Cred că meritam mai multe șanse! Dar acum, la Botoșani, lucrurile stau altfel și încerc să ajut echipa cât pot de mult.
„Nu știu nimic despre FCSB, dar mă bucur dacă se vorbește despre mine”
– În 2019, ai fost vicecampion național și ai cucerit Cupa la nivel U19, i-ai avut adversari pe Grameni, Dănuleasa, Louis Munteanu de la Viitorul. Ce simți când îi vezi unde au ajuns, în timp ce tu încă îți cauți locul?
– Era clar de atunci că au calitate. Și au avut șansa de a crește la un club care i-a sprijinit, i-a ajutat. N-au fost plimbați în fiecare sezon prin alte părți. Mai ales la tineri, e foarte important să ai un antrenor care crede în tine, îți oferă suport chiar și în momentele mai puțin bune din carieră. Te împinge cumva de la spate, cum se spune!
– Vorbeam la început despre evoluțiile tale remarcabile din ultimele luni și mi-aduc aminte de acel 1-0 cu FCSB în toamnă, gol marcat în prelungiri din lovitură liberă. A urmat apoi o serie pozitivă, ai scos capul la lumină. Ce s-a schimbat în mod radical?
– Golul cu FCSB a însemnat cumva momentul unei descătușări. Când am pus mingea să execut acea lovitură liberă chiar îmi spuneam că poate fi o șansă extraordinară să-mi regăsesc drumul. Și s-a produs într-adevăr, așa, un declic, fiindcă ulterior am început să dau randament, să am rezultate.
– Goluri cu Dinamo, Petrolul, Farul – un hat-trick, assist cu U Cluj și Petrolul! O serie care i-a stârnit în mod public și interesul lui Gigi Becali pentru FCSB. Ai avut ceva contacte?
– Sincer, nu știu nimic! Dar mă bucur dacă se vorbește despre mine la nivelul unor oameni importanți din fotbalul românesc. Eu doar încerc să-mi fac treaba în cotinuare și voi fi deschis dacă vor mai exista discuții de acest gen.
”Sunt fan Barcelona, așa că m-am bucurat când Realul a fost eliminat de Arsenal. Sper să câștige catalanii Champions League! Îmi pare rău că n-am avut până acum ocazia să văd din tribună niciun meci în această competiție, dar sper s-o fac în curând” Zoran Mitrov, mijlocaș FC Botoșani
„Sezonul trecut am suferit mai mult, ne vom salva și acum, fără baraj”
– Vorbeai mai devreme despre modul în care s-a schimbat statutul tău în mandatul lui Leo Grozavu în sensul încrederii acordate. Cum e însă viața într-un club mic, un oraș liniștit, o mână de suporteri?
– E un mediu în care te ocupi doar de fotbal, fiindcă, oricum, nu prea ai la îndemână alte activități. S-a schimbat totul foarte mult prin venirea lui Leo Grozavu, care mi-a dat libertate pe teren, mă ajută cu sfaturi utile. Sper să reușim să ne și salvăm la capătul acestui sezon greu.
– Va fi însă un final complicat de play-out, de acord?
– Nu e prima dată când suferim. Sezonul trecut, când m-a adus Bogdan Andone, am trecut printr-o situație și mai dificilă. Nici măcar noi nu mai credeam la un moment dat că ne salvăm, dar am reușit s-o facem. A fost ca o minune. Eu spun însă că vom reuși să continuăm în Liga 1 și campionatul următor, să evităm inclusiv barajul.
– Când ai venit la Botoșani, erai cotat la 200.000 euro pe transfermarkt. Ai ajuns la 450.000 euro. Nu sună rău!
– E destul de bine, dar această cotă s-a mărit în special în ultimele două luni, când mi-a mers foarte bine. Sper să crească și mai mult până la finalul sezonului.
„Cel mai mare vis e să joc în campionatul spaniol”
– Îți voi spune câteva fraze, al căror final te rog să-l completezi tu! Cel mai simpatic coleg din vestiar este…?
– Alex Albu! E un tip care te duce mereu într-o zonă în care reacția nu poate fi decât să râzi. Nu pot să dau exemple, că s-ar supăra, probabil!
– Cel mai ofticos coleg este…?
– Bodișteanu! Indiferent că ești la antrenament sau în afara stadionului, se oftică aproape la orice.
– Dacă aș putea alege un antrenor de talie mondială cu care să lucrez, acela ar fi…?
– Pep Guardiola! A avut reușite mari la Barcelona, la City, pune mare accent pe partea ofensivă, spectaculos. Îmi place mult.
Cel mai mare vis este să…?
– Să joc într-un campionat puternic. În special, Spania!
”Mi-ar plăcea să fiu invizibil. Să observ lumea liniștit, să aud inclusiv ce se vorbește în secret despre mine. Oricum, se discută atâtea lucruri pe la spatele oamenilor!” Zoran Mitrov, mijlocaș FC Botoșani
„FCSB e cea mai puternică echipă din campionat”
– Cel mai diabolic jucător din Liga 1, în sensul de valoare, șmecherie fotbalistică, implicare, adaptare la diferite situații, este…?– Vali Crețu! Un jucător valoros, agresiv, foarte bun pe partea pe care o acoperă.
– Dacă aș ajunge față în față cu Messi, i-aș spune…?
– Să-mi dea tricoul lui!
– Între CFR, FCSB și U Craiova, cea mai puternică este…?
– FCSB! Au jucători foarte buni în toate compartimentele, dificil să evoluezi împotriva lor, pentru că etalează un fotbal de calitate. Sunt puternici.
– În timpul liber îmi place să…?
– Ies prin oraș, la o plimbare, la o masă cu colegii. Mă odihnesc. Nu sunt foarte multe lucruri de făcut în Botoșani.
– La o fată admir cel mai mult…?
– Curățenia.
– Mașina preferată este…?
– Mercedes! La modul general, n-aș putea zice un anumit model.
”Vorbeam mult cu mama în perioada în care lucrurile nu prea mergeau bine. Și m-a încurajat mereu să mă antrenez, să nu fiu supărat, să nu descurajez, pentru că Dumnezeu își va îndrepta privirea și către tine dacă ești corect cu munca și cu fotbalul” -Zoran Mitrov, mijlocaș FC Botoșani.
„Aș vrea să evoluez cândva pentru Poli Timișoara”
– Ai avut vreun moment în care te-a bătut gândul să renunți la fotbal?
– Deloc! Am avut în minte doar că trebuie să merg înainte, să-mi văd de drumul meu. Dacă n-am fost dorit undeva, n-am jucat patru-cinci meciuri, n-am vrut să mai aștept vreo doi ani o șansă. Soluția a fost să plec pentru a căuta un loc unde să pot evolua în mod constant.
– E greu departe de Timișoara natală?
– Sunt plecat de acasă de la 12-13 ani, așa că m-am obișnuit. Fac ce-mi place. Îmi pare însă rău ce se întâmplă cu fotbalul în Timișoara. Dar acum nu se mai pune presiune pentru că se așteaptă stadioanele care se vor construi în oraș. Am văzut că Poli e și pe locul întâi în Liga 3, poate vor promova. Sunt convins că, atunci când vor fi gata și noile arene, vor veni oameni puternici alături de club, pentru că Poli și fanii Timișoarei merită o echipă în top.
– Undeva în sufletul tău e și dorința de a îmbrăca tricoul lui Poli în carieră?
– Da! Mai ales când văd câți suporteri vin la stadion chiar și acum, în eșalonul trei. Se întâmplă să mai caut pe youtube imagini cu meciurile mari ale lui Poli și se simte de la distanța atmosfera incredibilă din tribune. Aș vrea s-o trăiesc și eu, pe gazon!
Sursa: gsp.ro