Deşi a trecut câteva zile de la începerea noului an şcolar, există încă catedre care nu sunt ocupate în învăţământ. Afirmaţia aparţine liderului Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI) Botoşani, Liviu Axinte, care susţine că aceste catedre sunt în şcoli din mediul rural, situaţie nerecunoscută de altfel de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ). El spune că pe catedrele respective, în jur de 20 la număr, au fost făcute repartizări de IŞJ, însă, din diverse motive, cel mai probabil a distanţei mari de domiciliu, profesorii au renunţat la ele. La ora actuală, în şcolile respective orele nu se fac pe disciplinele descoperite.
„Sunt posturi în mai multe localităţi, care au fost ocupate în şedinţele publice de titularizare cu cadre didactice din alte judeţe, care au solicitat detaşare în judeţele din care provin. Este cazul comunei Coţuşca, unde sunt descoperite câteva catedre, precum matematică, limbi străine. Mai sunt catedre descoperite la Vorniceni, Hudeşti, dar şi în alte localităţi„, a spus Axinte.
Reprezentantul LSI susţine că aceste probleme ar putea fi rezolvate fie printr-o nouă testare, care să fie aprobată de Ministerul Educaţiei sau să se dea o derogare de la regula generală privind media de la testare, astfel încât pe acele catedre să funcţioneze profesori calificaţi, chiar dacă nu au reuşit să ia minim nota cinci.
Sindicaliştii consideră că trebuie găsită o soluţie cât mai repede în aceste cazuri, întrucât anul şcolar a început.
„Noi am solicitat găsirea unor soluţii, însă nu depinde de noi. Este făcută solicitarea şi către Ministerul Educaţiei şi aşteptăm să se ia o decizie până la sfârşitul acestei săptămâni. Aceste catedre nu sunt acoperite, iar elevii vin la şcoală şi fac celelalte materii din orar şi unde au profesori, pentru că nu cred că face matematică cu un profesor de sport sau muzică„, a precizat Axinte.