Constantin Roman, cavalerul care a trimis sute de infractori după gratii

Constantin Roman, fost prim-procuror
Constantin Roman, fost prim-procuror

Constantin Roman a fost procuror 45 de ani, după care a ajuns avocat. Pentru merite, el a fost decorat de preşedintele României.

Constantin Roman este considerat unul dintre cei mai exigenţi şi drepţi procurori botoşăneni. De altfel, meritele i-au fost răsplătite în anul 2000 cu Ordinul Naţional „Serviciu credincios în grad de Cavaler“, iar doi ani mai târziu, înainte de pensionare, a primit şi Diploma „Meritul Judiciar Clasa I“.

Spre finalul carierei i s-a propus să conducă o secţie a fostului Parchet Naţional Anticorupţie, dar a ales să rămână în Botoşani. „Tot timpul am încercat să-mi fac treaba acolo unde a fost nevoie de mine. Având în vedere firea mea şi pasiunea pentru a investiga fapte antisociale am dorit să lucrez ca procuror“, spune botoşăneanul.

Îşi aminteşte cu plăcere de prima sa anchetă penală. „Am început cu investigarea unei delapidări comise de un casier de la Gara Vatra Dornei. Suspectul era fratele şefului baroului de avocaţi din Câmpulung. Omul fura banii din biletele pe rute lungi printr-o metodă absolut uimitoare prin care plasa toată vinovăţia pe colega sa din tura de după el. Am reuşit să demonstrez cine este adevăratul autor“, îşi aminteşte Constantin Roman.

A băgat secretari de partid în puşcărie
În ultimii 35 de ani de carieră a ocupat doar funcţii de conducere şi s-a ocupat de investigarea unor cazuri care au făcut istorie în justiţie. Constantin Roman este cel care a reuşit să-l prindă pe autorul celui mai mare furt din istoria judeţului, să dovedească un periculos criminal care a omorât două femei şi care nu putea fi pus sub acuzare din lipsă de probe, să trimită în judecată prim-secretari de judeţ, prefecţi sau alte persoane influente de care nimeni nu avea curajul să se atingă.

Pentru fiecare dintre aceste cazuri Constantin Roman are câte o savuroasă poveste, iar în biblioteca fostului procuror se odihnesc pe rafturi copiile celor mai celebre dosare în care a lucrat. Unul dintre aceste dosare este şi cazul Bujniţă sau cel mai mare furt din istoria Botoşaniului. Toader Bujniţă a reuşit în anii ’83-’84 să fure cu alţi complici 1.500.000 de lei.

„Bujniţă era un pervers. Nimeni nu-l bănuia pentru că era secretar de partid la IUPS şi bătea cu pumnul în masă cerând Procuraturii să prindă hoţii. S-au găsit patru cufere din lemn pline cu bani şi o parte din bunurile furate“, îşi aminteşte el.

Cazul care i-a marcat cariera a fost cel al lui Visarion Alexa, care înainte de 1970 era şeful Gospodăriei Comunale a oraşului.  Deşi era protejatul lui Chivu Stoica, al doilea om ca putere după Ceauşescu, Alexa a fost băgat la puşcărie de procurorul Constantin Roman. Chiar dacă i-a dovedit pe mulţi infractori, botoşăneanul spune că niciodată nu a fost ameninţat.

Profil
Născut. 14 iunie 1938, Târgu Bujor, judeţul Galaţi.
Studii. Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi.
Familie. Este văduv. Are doi copii.

Ce-i place
„Îmi place umorul de calitate, mai ales bancurile bune“, spune Constantin Roman .

Ce nu-i place
„Nu mi-au plăcut nicio-dată oamenii perverşi pentru că în vederea aflării adevărului se impun verificări“, adaugă el.

Întrebări şi răspunsuri
Cum este să apăraţi infractori din postura de avocat?
Am mai fost întrebat în acest sens cu ocazia ieşirii mele la pensie. Ca şi atunci, răspunsul meu este că actorul bun trebuie să se adapteze la orice rol.
Ce profesie preferaţi, avocat sau procuror?
Dacă pentru profesia de procuror am manifestat mai multă dragoste şi interes în sensul cunoaşterii adevărului, consider că profesia de avocat pe care o exercit de mai puţin timp este mai grea şi mai dificilă. Avocatul, în faţa materialului probator administrat în faza de urmărire penală, are rolul de a colabora cu bună credinţă alături de judecător la stabilirea adevărului.

Sursa: Adevărul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *