Ministrul Agriculturii a anunțat că programul Tomata va suferi mai multe modificări anul acesta. Florin Barbu a precizat că se schimbă sistemul de finanțere și că suprafața eligibilă va fi mărită.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat recent că suprafața eligibilă va fi mărită până la 5.000 mp, ceea ce înseamnă că legumicultorii vor încasa mai mulți bani din subvenții.
Programul Tomata 2025. Ce se schimbă anul acesta
Ministrul Agriculturii a anunțat că programul ”Tomata” devine de anul acesta programul ”Tomata și alte legume în spații protejate”. Astfel că, legumicultorii vor fi obligați să cultive și alte legume, nu doar roșii. De asemenea, Florin Barbu a precizat că anul acesta sistemul de finanțare al Programului Tomata va fi modificat.
”Am fost deja în două bazine legumicole din România și am discutat cu fermierii. Va fi programul ‘Tomata și alte legume în spații protejate’ și vom finanța fiecare mie de metri pătrați cu 1.500 de euro. Asta înseamnă că un fermier care are 5.000 de metri pătrați poate lua 7.500 euro, nu doar 3.000 de euro, dar vreau să încurajăm să cultive și celelalte legume. Vorbim aici de spanac, salată, ceapă verde, ardei kapia, ardei gras, ardei Bianca. Sunt mai multe legume pe care le-am stabilit cu fermierii.
Ponderea este în felul următor: în cazul în care ai 1.000 mp ești obligat să pui tomate. Dacă ai 2.000 mp pui 1.000 mp cu tomate și 1.000 mp cu alte legume în spații protejate. Dar dacă trecem la alt nivel, de 5.000 mp, nu poate pune decât 2.000 mp cu tomate și restul de 3.000 mp cu alte legume. Adică nu vrem să mai avem cantități foarte mari de tomate într-o perioadă. Sprijinul nu va mai fi până la luna mai. Valorificarea se va face până la sfârșitul lunii octombrie, astfel încât să avem pe tot parcursul anului și tomate și alte legume în spații protejate”, a precizat ministrul Florin Barbu pentru Agerpres.
Ministrul Agriculturii a dezvăluit și cum au ajuns supermarketurile să fie pline de legume românești pe timpul iernii.
”Dar cred că ați observat și dumneavoastră că foarte multe legume românești sunt acum în magazinele de retail în perioada asta. De ce? Pentru că noi am finanțat în Programul Strategic cu punctajul cel mai mare proiectele pentru instalarea tinerilor fermieri, din bazinele legumicole, prin care am dat 70.000 euro, iar acești bani au fost destinați echipamentelor, centralelor de încălzit în sere și solarii.
De asemenea, am dat un sprijin pe care nu trebuie să-l justifice, de 40.000 euro, pentru achiziționarea de combustibil necesar încălzirii serelor și solarii. S-a văzut imediat un trend crescător pe toată perioada anului. Găsești roșii românești în această perioadă în magazinele de retail din România și în piețe. Consider că acestea sunt investiții corecte, astfel încât să scădem importul de legume și în extrasezon”, a punctat ministrul Agriculturii, potrivit RomaniaTV
Da, foarte bine că statul sprijină pe legumicultori, însă de ce prețul acestor legume, inclusiv tomate, au prețuri mari ( cu cheltuieli integrale ale fermierilor), fără a fi scăzut sprijinul dat de statul român ? Mai pe înțelesul tuturor, legumicultorii stabilesc un preț de 30-40 lei/kg dacă primesc sprijin financiar, iar la tarabele din piață acestea se vând cu 45-50 de lei/kg. Și atunci, ne întrebăm, de ce statul mai acordă acest sprijin substanțial în acest an ??