Lipsă de consilieri școlari în județul Botoșani! Media este de un consilier la 750 de elevi

Foto: GettyImages

Județul Botoșani se confruntă cu o lipsă de consilieri școlari. Sunt aproximativ 1500 de elevi din învățământul special și privat care nu beneficiază de consiliere. Au parte de profesor consilier școlar 40 de școli din mediul urban și 38 din mediul rural.

Astfel, 58.000 de elevi din județul nostru beneficiază de consiliere, însă media este de un consilier la 750 de elevi, peste limita maximă de 500 de elevi prevăzută în legislație, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Botoșani. S⁠unt acoperite, așadar, 73 unități școlare din mediul rural și 47 din mediul urban.

La Liceul Tehnologic Todireni, unde învață 513 elevi, nu există consilier școlar, însă cei care au nevoie de servicii de consiliere psihopedagogică se deplasează, la cerere, la sediul Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională (CJRAE) Botoșani.

Prezența unui consilier psihopedagogic în școală îi poate ajuta mult pe elevi, atât în privința dezvoltării personale, cât și la integrarea mai ușoară în societate. În același timp, lipsa consilierului școlar poate duce la amplificarea anumitor probleme, precum anxietatea sau bullying-ul.

Violențe între elevi, în pauze

Tot mai mulți elevi din școlile din județul Botoșani ajung să se ia la bătaie în pauzele de la școală în urma unor conflicte de moment. Adjunctul șefului Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, comisar șef de poliție Aniței Ioan, a declarat că pentru anul şcolar 2024-2025, în responsabilitatea Inspectoratului de Poliție Județean Botoşani au fost repartizate un număr de 452 de unităţi de învăţământ.

Polițiștii de siguranță școlară au organizat și desfășurat activităţi în cadrul a 9 planuri de acțiune, în baza cărora au fost realizate 549 activități cu caracter de informare și prevenire în unitățile de învățământ la care au participat 25.513 elevi și 36 de activități derulate în timpul vacanței de vară 2024, în tabere, apartamente/case de tip familial, etc., cu participarea a 1294 de elevi și cinci campanii de prevenire. În incinta și zona adiacentă unităților de învățământ au fost înregistrate 102 infracțiuni.

În funcție de zona de comitere a faptelor penale, s-au înregistrat un număr de 94 de fapte, au fost comise în incintă (+12), iar 8 în zona adiacentă (+1), iar din punct de vedere al mediului de comitere, 43 de infracțiuni au fost comise în mediul urban (-2) iar 59 în mediul rural (+15).

„În funcție de tipul faptei de natură penală, în continuare identificăm o pondere ridicată a infracțiunilor de lovirea sau alte violențe. Analizele de caz întocmite indică faptul că, în cele mai multe dintre cazuri, faptele s-au produs pe fondul unor conflicte spontane sau sunt rezultatul activităților din timpul pauzelor, când elevii sunt lipsiți de supraveghere, aspect care favorizează producerea de accidente”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, adjunctul șefului Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, comisar șef de poliție Aniței Ioan.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *