Ce salariu are un medic de familie. Veniturile acestora pot ajunge la sume amețitoare

Foto: GettyImages

Multă lume se întreabă ce salariu are un medic de familie din România, în 2025, și cu câți bani rămâne din ceea ce primește de la Casa de Sănătate. Ei bine, un astfel de cadru medical, care are un portofoliu consistent de pacienți, câștigă o sumă impresionantă în fiecare lună. Trebuie de știut, însă, că veniturile medicilor de familie diferă de la urban la mediul rural.

În țara noastră există peste 12.000 de medici de familie în momentul de față, aproximativ trei sferturi dintre aceştia fiind femei. Anual, aceste cadre medicale efectuează zeci de milioane de consultaţii pentru pacienții pe care îi au. După cum bine se știe, majoritatea medicilor de familie activează la oraș.

Salariul unui medic de familie din România este stabilit 50% în funcţie de încasările de la Casa de Sănătate per capita (adică pentru fiecare pacient înregistrat şi care este asigurat) şi 50% în funcţie de venitul per serviciu. În principiu, un medic de familie trebuie să aibă un număr minim de pacienţi înregistraţi şi care să fie asiguraţi. Apoi, pentru fiecare pacient în parte se primeşte un punctaj, iar punctajul total se transformă în venituri încasate de medicul de familie.

Spre exemplu, un medic de familie poate deconta zilnic 24 de consultații. Fiecare consultație în parte valorează 5,5 lei, iar un punct de consultație are o valoare de 4 lei. Drept urmare, un medic de familie care oferă 24 de consultații pe zi obține un venit de 528 de lei. La consultații se mai adaugă și două vizite la domiciliu, în mod regulat, care sunt cotate cu 15 puncte, astfel că doctorii de familie mai pot obține zilnic aproximativ 60 de lei.

Ce sumă primește un medic cu 3.000 de pacienți

În ceea ce privește, să zicem, un medic de familie din mediul rural, care are în jur de 3.000 de pacienţi înscrişi la cabinet, acesta poate încasa o sumă de-a dreptul uluitoare în fiecare lună. Desigur, din totalul obţinut se scad cheltuielile, acestea costând în salariile asistentului, persoanei de serviciu sau contabilului.

Sumele vehiculate în ultima perioadă cu privire la salariul unui medic de familie i-au revoltat pe mulţi dintre românii care ajung de nevoie în cabinetul doctorilor. La un calcul simplu, în cazul în care medicul are 3.000 de pacienţi înscrişi, acesta va primi de la CNAS suma de 76.000 de lei, însă în jur de 26.000 de lei sunt cheltuielile cabinetului.

Astfel, doctorul rămâne cu 50.000 de lei pe lună. Deşi venitul este unul ameţitor, mulţi se plâng de faptul că sunt nevoiţi să plătească impozit, salariile angajaţilor, dar şi întreţinerea cabinetului.

 

Urmareste-ne pe Google News

Ce cheltuieli are un cabinet particular

Din suma totală primită de la Casa de Sănătate, o bună parte se va duce pe cheltuielile cu cabinetul medical. Astfel, medicul de familie trebuie să suporte următoarele sume:

– salariu asistent medical
– salariu contabil
– salariu femeie de serviciu
– chiria cabinetului
– factură întreținere (apă, căldură)
– factură lumină
– factură internet și telefon
– rate pentru achiziționarea de aparatura medicală (acolo unde este cazul, deoarece există medici care au în cabinet EKG, ecograf sau alt tip de aparatură)

– mentenanță pentru aparatura medicală
– program informatic + calculator + consumabile
– consumabile: hârtie, formulare, măști, dezinfectanți, detergenți, săpun etc.
– taxe și impozite către stat.

Sursa:bzi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *