Vrei să dormi mai bine? Află 7 trucuri care te pot ajuta

Un somn odihnitor este esenţial dacă îţi doreşti un stil de viaţă sănătos, bineînţeles, alături de mişcare fizică şi alimentaţie corespunzătoare. Ca să dormi mai bine nu ai neapărat nevoie de schimbări majore în viaţa ta, ci uneori micile modificări de rutină sunt mai mult decât suficiente.

De la o saltea de calitate şi până la blocarea zgomotelor ambientale, o mulţime de mici trucuri îţi pot fi de folos ca să ai parte de un somn bun. Descoperă-le mai jos:

Meditează

Meditaţia te poate ajuta să dormi mai bine, mai ales dacă o practici regulat. Această practică are rezultate dovedite în ceea ce priveşte promovarea relaxării, dar şi în ceea ce priveşte imbuntățirea calităţii somnului. În plus, e foarte uşor să introduci meditaţia în rutină ta. Nu te costă absolut nimic şi o poţi practica oricât doreşti. Unele persoane meditează 5-10 minute înainte de culcare, altele 2 minute, iar altele 30 de minute.

Dacă nu ai mai meditat până acum, poţi folosi o aplicaţie dedicată care să te ajute să începi această practică de mindfulness.

Alege salteaua de pat potrivită

Salteaua de pat poate influenţa calitatea somnului tău, în special dacă te confrunţi cu dureri de spate sau probleme posturale. De aceea, este absolut esenţial să optezi pentru o saltea de pat de calitate, adecvată nevoilor tale. În general, saltelele de pat ortopedice reprezintă cea mai bună variantă.

Ca să te asiguri că faci cea mai bună alegere, testează salteaua înainte de a o achiziţiona, fie ca o comanzi online, fie ca o cumperi din magazin.

Evită somnul de după-masă

Somnul de după-amiază este cu siguranţă dulce şi plăcut, însă nu este o idee inspirată dacă vrei să te odihneşti cum trebuie noaptea. Somnul de după-masă îţi poate da peste cap programul de odihnă şi te poţi trezi că îţi este greu să adormi seara. De aceea, încearcă să nu faci din somnul de după-masă un obicei, iar dacă alegi totuşi să dormi după-amiaza, setează o alarmă la 20 de minute.

Încearcă să reduci zgomotele ce îţi pot perturba somnul

Liniştea este esenţială ca să dormi cum se cuvine seara de seară, aşa că încearcă să reduci la minim zgomotele înainte de culcare. Setează modul silenţios pe telefon, închide geamul dacă de afară se aude gălăgie şi stinge televizorul. În cazul în care nu poţi controla zgomotele ambientale, există soluţii. Poţi folosi dopuri de urechi sau un aparat cu zgomote albe, care să te ajute să adormi uşor şi să te odihneşti bine.

Bucură-te de o activitate relaxantă

Relaxarea înainte de culcare te poate ajuta atât să adormi mai uşor, cât şi să te odihneşti mai bine. Astfel, încearcă că înainte de culcare să îţi oferi câteva clipe de relaxare şi să eviţi să lucrezi sau să te implici în activităţi ce te pot stresa. O baie caldă, un film bun, câteva minute de lectură, meditaţia, toate reprezintă super idei de activităţi relaxante pentru seara.

Formează-ţi o rutină

O rutină de somn este esenţială când vine vorba de calitatea somnnului. Încearcă să te culci în fiecare seară în jurul aceleaşi ore şi să faci acelaşi lucru şi când vine vorba de trezire. O rutină de somn bine pusă la punct îţi va fi cu siguranţă de folos ca să dormi mai bine.

Blochează sursele de lumină

Pentru un somn de calitate, blochează sursele de lumină încă de dinainte de culcare. Foloseşte draperii sau jaluzele, stinge televizorul, calculatorul şi laptopul, iar dacă este necesar utilizează şi o mască pentru ochi. Acest lucru îţi va aduce un somn mai bun seara de seară.

Ca să ai parte de un somn bun seara de seară, da o şansă sfaturilor de mai sus. De la o saltea bună şi până la o rutină bine organizată, astfel de schimbări chiar pot face diferenţa. Bineînţeles, un consult la medicul de familie sau specialist este absolut necesar dacă ai probleme cu somnul, mai ales dacă acestea sunt însoţite şi de alte simptome.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *