VIDEO Câini morți, îngropați într-o comună din Botoșani, ridicați de polițiști

Cadavrele mai multor câini, îngropate într-o comună din județul Botoșani, au fost ridicate duminică, în jurul orei 17:00, în cadrul activităților specifice desfășurate de polițiștii Poliției Municipiul Dorohoi pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a desfășurat o acțiune de îndepărtare și recoltare a animalelor sălbatice, de pe raza comunei Corlăteni.

Oamenii legii au fost sesizați cu privire la faptul că pe un teren din extravilanul localității Carasa, comuna Corlăteni, au fost găsite îngropate mai multe exemplare canine.

„În acest moment se efectuează cercetarea la fața locului, iar animalele vor fi ridicate pentru a se stabili natura leziunilor și împrejurările in care a survenit decesul. Cercetările continuă în cadrul dosarului penal deschis ieri, 1 februarie, cu privire la săvârșirea infracțiunii de uciderea animalelor cu intenție fără drept”, au precizat reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție.

Polițiștii au început o anchetă după ce o acțiune de vânătoare a câinilor hoinari și a vulpilor, într-o localitate din județul Botoșani, s-a lăsat cu sesizări pe rețelele de socializare cu privire la uciderea animalelor „cu intenție, fără drept”. Totul s-a petrecut pe raza comunei Corlăteni.

„La data de 01 februarie 2025, polițiștii din cadrul I.P.J. Botoșani s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de ,,uciderea animalelor, cu intenție fără drept”, ca urmare a apariției în mediul online a unor informații conform cărora, pe raza comunei Corlăteni, jud. Botoșani, ar fi fost împușcate mai multe exemplare canine. S-a constituit echipa operativă formată din polițiști din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor și Serviciului Arme Explozivi și substanțe Periculoase, iar în urma verificãrilor efectuate s-a constatat faptul că la data de 30 ianuarie 2025, în comuna Corlăteni a fost organizatã o acțiune de îndepărtare și recoltare a animalelor sălbatice de pe raza comunei, în baza unui contract incheiat între autoritățile locale și A.J.V.P.S. Botoșani”, precizează reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani.

Potrivit acestora, a fost emisă o autorizația de vânătoare pentru următoarele tipuri de vânat: vulpi, gaiță, coțofană și câini hoinari.

„Confom prevederilor Legii nr. 407/2006 – a vânãtorii și a protecției fondului cinegetic, art. 19 alin. (3) ,,pisicile hoinare si câinii salbãticiți sau hoinari gãsiți pe suprafețele fondurilor cinegetice se captureazã sau se impușcă fără restricții si făra obligarea la despăgubiri, iar fapta nu poate fi sancționată”. În cadrul activităților au fost executate focuri de armă utilizând muniție tip alică asupra a doi câini hoinari, ce au părăsit imediat zona, nefiind identificați ulterior, existând posibilitatea să fie loviți de proiectile. În același context au mai fost recoltate o vulpe, 4 coțofene și 2 gaițe. Activitatea de vânătoare si uzul de armă au fost efectuate conform prevederilor Legii nr. 407/2006 privind organizarea vânătorii. În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii sus menționate, urmând ca la finalizarea acestora să se propune soluție procedurală”, susțin polițiștii.

În timp ce asociațiile de protecție a animalelor și-au arătat revolta pentru această acțiune de vânătoare, mulți dintre localnici spun că era nevoie de o măsură de acest fel.

„O prostie imensă! Câinii hoinari și vulpile răspândesc boli, deoarece consumă hoituri, dar și transportă și împrăștie bucăți din acestea. De asemenea pot fi purtători de rabie. Este necesar și obligatoriu să se facă astfel de acțiuni. Ar trebui încurajate și susținute”.

„Trebuie să ai cânele din curte sterilizat și vaccinat. Nu îl lasă să se înmulțească și apoi îl dai in grija altora . Autoritățile trebuie să controleze și cine nu e corect amendat.Asa a făcut măcel după câteva luni iarăși ….. și suntem civilizați”.

„Un primar trebuie sa știe sa gestioneze siguranța oamenilor și animalelor.Un primar trebuie sa se asigure ca nu sunt animale pe strada.Un primar trebuie sa facă campanie de sterilizare, sa facă recensământ, sa ia măsuri pentru sancționarea abandonului,sa facă adăpost de protecție a câinilor abandonati. În nici un caz nu trebuie să cheme vânătorii în comuna sa împuște caini abandonati. Putea sa împuște din greșeală vreun copil.Uciderea cu intenție se pedepsește cu 7 ani închisoare. Unde e lege ,nu e tocmeala”.

„Ieri la amiază când venea fetița mea de la școală a atacat-o o vulpe”

Urmareste-ne pe Google News

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *