Printre mercenarii români care au fugit din Congo și au fost aduși sâmbătă seară acasă, cu un avion charter civil, se numără și botoșăneni. Unul dintre ei, fost militar, a renunțat la armată pentru a face parte din rândul mercenarilor lui Potra.
Contractorii care sprijineau armata guvernamentală s-au refugiat într-o tabără a Națiunilor Unite și au fost evacuați prin Rwanda, de unde au fost repatriați. Familiile rămase în ţară au cerut statului român să îi ajute.
Cei aproximativ 290 de români repatriați din Congo au ajuns în jurul orei 21 la terminalul sosiri de pe aeroportul Internațional Henri Coandă, la finalul unei lungi călătorii.
Avionul care i-a avut la bord pe cei 290 de români a aterizat la Baza 90 a Ministerului Apărării. De acolo, oamenii au fost debarcați într-un loc special amenajat și aduși la Aeroportul Otopeni, unde s-au întâlnit cu familiile și cunoscuții.
Potrivit stirileprotv.ro, la intrarea în țară, au fost supuși unui control medical și epidemiologic, având în vedere zona din care s-au întors, potrivit unui anunț al Ministerului de Interne. Măsura e menită să prevină răspândirea unor posibile boli contagioase. Cei repatriați au evitat să ofere detalii și mulți și-au acoperit fețele când au văzut jurnaliștii.
Mercenari români angajaţi de Horațiu Potra au fost surprinși de atacurile violente ale rebelilor tutsi care au avansat în Goma – un oraș din estul Republicii Democratice Congo. Iar contractorii români abandonați de armata guvernamentală s-au refugiat în baza misiunii ONU, aflată în apropiere de aeroport. Familiile rămase în ţară au cerut statului român să îi ajute.
După demersuri diplomatice, Rwanda a facilitat evacuarea din zona de conflict, iar repatrierea s-a făcut apoi cu un zbor charter civil. Contractorii angajați de Horațiu Potra sunt prezenți în Congo de doi ani.
Oficial, au ajuns acolo ca să sprijine armata guvernamentală. Însă misiunile s-au extins la protecția zonelor cheie din regiunea Kivu de Nord, râvnită pentru resursele minerale prețioase.