Medic din Botoșani: Niciodată nu vă comparați cu alte femei când vine vorba de sănătate

Un medic din Botoșani atrage le explică mămicilor sau viitoarelor mămici despre diagnosticul de sarcina. Doctorul ginecolog Alexandra Ciobanu spune că în primele 3-4 săptămâni, diagnosticul se stabilește pe seama lipsei de menstruație și pozitivarii testului de sarcină ca urmare a creșterii valorilor betaHCG-hormonul specific sarcinii. In această etapă ecografic nu se vizualizează sacul gestațional, dar dupa aproximativ 4 saptamani de la implantare se poate evidentia ecografic o sarcina incipienta- adica prezenta unui sac gestațional intrauterin.

„Diagnosticul de sarcina in evoluție presupune vizualizarea sacului gestațional, veziculei viteline și embrionului care are activitate cardiacă-de obicei în jur de 6 săptămâni. Când ajungeți la medicul ginecolog cu test de sarcină pozitiv prima întrebare este “când ați avut ultima menstruație?”. Asta deoarece în funcție de acea dată vom calcula vârsta gestațională, fiind singura dată pe care pacienta o cunoaște cu certitudine. La pacientele cu menstruații neregulate sau cele care nu cunosc data ultimei menstre, medicul va calcula o data a ultimei menstruații în funcție de prima ecografia în care măsoară embrionul. În cazul de față pacienta a venit la control la începutul lunii având lipsa menstruației și test de sarcină pozitiv. Conform ultimei menstruației, la acel moment ar fi avut 6 săptămâni și 3 zile-ceea ce înseamnă ca trebuia să vizualizez macar sac gestațional și embrion. In poza 1 vedeți ca nu exista nici macar 1 punctuleț..asadar, am explicat pacientei ca este posibil ca sarcina sa fie de fapt mai micuta, și i-am recomandat să revină în aprox o săptămână la ecografie. Opțional, în astfel de situații se poate doza hormonul beta HCG in dinamica-2 dozări la interval de 48 ore. A revenit la aprox o săptămână-când cronologic erau deja 7 săptămâni-și in uter a apărut primul semn ecografic de sarcina-sacul gestațional. Așadar, sarcina într-adevăr se dezvolta. Am revăzut-o ieri, și avem embrion cu activitate cardiacă. Bucurie mare, pentru ca în situații de acest tip încărcătura emoțională este enormă.. Cum vă spun de fiecare dată, niciodată nu vă comparați cu alte femei când vine vorba de sănătate”, spune medicul.

Potrivit acesteia, fiecare situație este unică, de aceea este important să vi se explice toate aceste etape în cadrul consultației, pentru a evita griji inutile și mult stres. Răbdarea și o bună colaborare medic-pacient sunt cheia.

„Vă recomand ca întotdeauna când aveți neclarități, întrebați, vorbiți deschis cu medicul dvs și nu luați informațiile din alte surse. Vă feriți astfel de multe griji și gânduri negre”, spune medicul.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *