FOTO Tot mai mulți botoșăneni diagnosticați cu cancer. Medic de la Spitalul Județean Mavromati: Cancerul este destul de parșiv. Sunt pacienți care se descoperă întâmplător cu cancer

Situație îngrijorătoare la Botoșani, unde cancerul lovește în cât mai multe persoane, iar multe dintre acestea sunt tineri. Potrivit medicului Movanu Mirela, șef Secție Oncologie la Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani, la această dată sunt diagnosticați cu diferite forme de cancer un număr de 8.850 de botoșăneni, din care 1350 sunt pacienți noi, diagnosticați în cursul anului trecut.

Cei mai mulți dintre pacienții oncologici au fost diagnosticați cu cancer digestiv, iar cel mai tânăr pacient în tratament are 20 de ani.

Cei mai mulți pacienți sunt pe cancere digestive, colorectal, ficat, stomac, ulterior ca număr cancer pulmonar, cancerul mamar, de sân. A crescut ca și număr cancerele urogenitale, vezică urinară, cancere de prostată. Cazurile sunt mult mai multe. Sunt pacienți care ca prin diagnostic se duc într-un centru universitar și atunci revenirea la Botoșani este când e un caz avansat, un caz terminal sau tratamente de paliație. Statistica la noi, la nivel de județ, nu este este reală”, a declarat medicul Mirela Movanu.

Potrivit medicilor, factorii de risc în dezvoltarea cancerului sunt factorii genetici, dar și stilul de viață, respectiv alimentația și activitățile curente.

Vârsta bolnavilor de cancer a scăzut. Acum 20 de ani, când am început eu, vedeam rar cancere la persoane sub 50 de ani, acum e destul de frecvent, la 20, 30 de ani și digestiv, unde nu mă așteptam. Stilul de viață este destul de important. Colegii diagnostichează cancerele în faze terminale, din ce am observat. Mai avem cancere de col uterin sau cancere genitale, de vezică urinară în stadii mai incipiente”, a adăugat șefa Secției Oncologie a Spitalului Județean.

Medicii recomandă un consult anual la medicul de familie și ulterior la medicul specialist pentru a depista din timp cancerul.

Sfatuiesc un consult anual la medicul de familie și medicul de familie indică analize de rutină și dacă are suspiciuni îl dirijează către alt serviciu. Cancerul este destul de parșiv. Nu are un semn clasic ca la un ulcer, de exemplu. Câteodată ai semne, că tușești mai mult, că ai tulburări de tranzit intestinal, că sunt nște dureri, cam astea, dar sunt pacienți care se descoperă întâmplător cu cancer, cu cancer în stadiu incipient”, a adăugat Mirela Movanu.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *