Un botoşănean, închis din greşeală în Franţa

inchisoarea Sequedin
Inchisoarea Sequedin

Un botoşănean de 31 de ani este incarcerat de la jumatatea lunii iunie, la Sequedin, in nordul Frantei, acesta fiind condamnat la doi ani de inchisoare pentru jafuri pe care probabil nu le-a comis, potrivit publicatiei Nord Eclair. Marius N., muncitor in agricultura, fara vreo condamnare in Franta sau in Romania, a fost ridicat in baza unui mandat european de arestare de la domiciliul lui din Botosani, singura proba impotriva sa fiind cea ADN.

Mandatul de arestare european fusese emis dupa ce fusese condamnat in absenta de Tribunalul din Lille pentru sase spargeri de masini in 2003. De fiecare data, soferii erau scosi cu brutalitate din masina si jefuiti pe o raza de citiva kilometri. Astfel, pe parbrizul uneia din aceste masini s-au gasit urme de AND ale lui Marius N. Aceste urme au fost introduse in registrul national de amprente genetice si in doua rinduri, in Lille si Angers, romanul a fost condamnat.

In celula sa din Sequedin, Marius N., care nu vorbeste deloc franceza, a protestat, dar nimeni nu l-a luat in seama, doar un alt detinut care vorbeste italiana. Romanul vorbeste putin italiana, pentru ca a lucrat ca agricultor in Italia.

Marius N. si-a povestit trista istorie cu ajutorul colegului sau de celula, care i-a scris avocatei sale despre cazul romanului. Avocata spune ca a fost surprinsa cind l-a vazut, pentru ca in dosarul lui era vorba de un tinar nord-african de 1,63 metri, in timp ce prizonierul inchis la Sequedin are 1,90 metri si nu seamana deloc cu un nord-african. In asemenea cazuri, atunci cind vine vorba de rejudecarea unui om condamnat din greseala, are loc o revenire in sedinta publica. Avocata si-a desfasurat propria ancheta si a remarcat ca, in dosar, barbatul care a fost luat probabil ca fiind Marius N. si-a dat mereu identitatea completa, nume, prenume, data si locul nasterii. Dar greseala a aparut ulterior. Barbatul a dat de fiecare data un prenume diferit al mamei sale, pentru ca nord-africanul nu a memorat toate datele din pasaport, probabil furat in timpul recoltelor din Italia. „Voi cere personal o analiza rapida a ADN-ului„, a declarat presedintele tribunalului. O noua audiere este prevazuta pentru sfirsitul lunii septembrie, dar daca analizele vor veni mai inainte, este posibil ca romanul sa fie eliberat mai devreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *