Dorința de Crăciun a unui bărbat din Botoșani, care trăiește singur: un foc în sobă și o pâine. „Dacă ar fi să mai trăiesc, măcar căldură să am”

Când alergăm prin toate magazinele să ne umplem coșurile cu mâncare pe care o aruncăm la scurt timp după Crăciun nu ne imaginăm că există persoane care nu au nici măcar un colț de pâine. Ele există, dar nu strigă. Își duc sărăcia și durerea cu demnitate. Este și cazul unui bărbat din județul Botoșani, văduv, care nu a fost binecuvântat de Dumnezeu cu copii. De sărbători, tot ce își dorește este să aibă ce pune pe masă, să nu sufere de foame, și să aibă cu ce se încălzi.

De peste 20 de ani s-a stins soția acestuia din cauza unui cancer nemilos. Botoșăneanul locuiește singur în satul Mateieni, pe-o uliță aproape părăsită ( din 12 case, doar 3 case mai sunt locuite). Este bolnav. Recent a ajuns la UPU cu probleme de sănătate. Are un venit de 504 lei/luna (pana-n vara trecuta, avea doar 170 lei/luna) și abia îi ajung banii pe medicamente.

De Crăciun, și-ar dori să aibă căldură, dar lemnele sunt scumpe. A rămas și fără mâncare pentru că seceta i-a distrus toată munca lui din grădină.  Ar avea nevoie de o haină groasă, mărimea M-L, și o pereche de ghete nr. 42.  Cazul său a fost scos la lumină de preoteasa Anamaria Macuc.

I-ar prinde tare bine si un aragaz (cel pe care-l are este foarte vechi si nu prea mai funcționează, desi domnul l-a lustruit mereu, era curat bec cand am mers la dansul) si un televizor ( i s-a stricat de mult cel vechi). L-am intrebat daca mai are nevoie de altceva material, de lenjerii de pat…, pentru ca am văzut ca-s foarte uzate sau orice altceva si mi-a raspuns modest ca „nu”, desi in camera lui totul este foarte vechi, dar foarte curat. S-a obisnuit sa traiasca foarte simplu, mi-a spus: ” dacă o fi sa mai traiasc, macar caldura sa am”. Spala hainele la mana, nu-si doreste masina de spalat semiautomata pentru ca…, ” consuma foarte mult curent și sunt constient ca nu am cu ce sa plătesc curentul, asa ca cel mai bine le spal la mana””, a mărturisit preoteasa Anamaria Macuc.

Cei care doriti îl puteți ajuta financiar în contul  RO79BTRLRONCRT0558881001 ( in lei) sau  RO29BTRLEURCRT0558881001 ( in euro) deschis la Banca Transilvania pe numele Pintea Maria. El nu are cont la banca, dar doamna de la magazinul din sat, care este de încredere,poate primit banii pentru el. Îl puteți vizita de Crăciun sau după sau îi puteți trimite colete pe această adresă:  Vasile Macuc, Aleea Ratuș nr 12, Sat Mateieni, Comuna Dimacheni. Îl puteti suna la: 0745851300. Nu are mereu semnal la telefon și nu poate sa scrie mesaje ( are un telefon vechi, cu taste foarte mici), daca cumva nu răspunde, reveniți.

A fost înjunghiat și a ajuns în comă la spital

„Când l-am vizitat m-a impresionat simplitatea lui, modestia in care traieste, bunul simt exagerat pe care-l are, faptul ca era foarte curat in casa, desi este un bărbat singur de peste 20 de ani și gradina, care era foarte bine îngrijită, chiar daca uneori se „taraste” cu bastonul in mana sa o poata ingriji ( știe ca aceasta este singura lui sursa de hrana). Încă din vara, când era canicula afara, m-a rugat frumos sa-l ajut cu lemnele, dar n-am mai reusit (avand zeci de cazuri care ma roaga sa le ajut)… si fiind cu foarte mult bun simt, nici nu mi-a mai reamintit desi, acesta era stresul lui cel mai mare, sa nu înghețe in casa. Zilele acestea, m-am intalnit cu un cunoscut si l-am întrebat „ce mai face nea Vasile?” si mi-a raspuns ” Nea Vasile este foarte bolnav, a ajuns la UPU, nu cred c-o mai duce mult si nici lemne n-are… A tăiat un copac, dar lemnele sunt pe sfârșite, chiar daca le-a pus cu economie maxima.”  A avut o viata incercata. In armata a fost operat de ulcer piloric perforat, o perioada n-a putut lucra, apoi a lucrat câțiva ani la C.A.P., ingrijea animalele. I-a murit sotia, fiind bolnava de cancer. Dupa revoluție, a lucrat multi ani, la o stana de oi, evident fara carte de munca. De-acolo i se trage și boala de plămâni pe care o are. Majoritatea ciobanilor se îmbolnăvesc de plămâni pentru că dorm în stână și umblă prin ploi și frig de cum se ia zăpadă și până toamna, când cade zăpadă din nou. Din pacate, intr-o zi, a fost înjunghiat cu bestialitate în abdomen de către un om aflat în stare de ebrietate și a ajuns în comă la spital, a fost la un pas de moarte si apoi nu a mai putut munci la stana. A muncit pe langa casa, si-a îngrijit parintii batrani care au murit și astfel a ajuns sa traiasca dintr-un ajutor social, neavand ani suficienti de vechime, pe cartea de munca. Pana-n vara trecuta primea un ajutor social de doar 170 lei/luna. Pentru ca fantana este departe și nu poate căra apa, plătește de 2 ori pe săptămână 5 lei ca sa-i aduca o găleată cu apa. Imaginati-va, din cei 170 lei/ luna pe care-i avea, dadea 40 lei/luna doar pentru a avea asigurata apa de baut, 8 găleți de apa/luna si restul nici nu-i ajungeau pentru medicamente. Adica de ani de zile traieste doar din ceea ce cultiva in gradina, asa cum poate”, mărturisește Anamaria Macuc.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *