Construirea unui buget în poker poate fi o provocare. Primul gând de la care e recomandat să pornești este motivul pentru care joci și ce obiective îți dorești să îndeplinești. În cazul în care ești un jucător recreațional, s-ar putea ca banii să nu primeze atât de puternic și să te gândești că plătești pentru o experiență. În cazul în care ai abilități bune, chiar și în această situație poți fi pe plus.
A avea un buget în poker reprezintă ceva ce merită luat în calcul. În primul rând, ții cheltuielile sub control și nu există riscul să pierzi mai mult decât îți poți permite. În al doilea rând, aceasta este o dovadă clară de disciplină. Și știm cu toții cât de importantă este disciplina atunci când joci poker. Cum să construiești însă un buget?
Cunoaște-ți obiectivele
Întreabă-te de ce vrei să joci poker. Îți dorești să joci pentru distracție? Atunci stabilește obiective care nu pun neapărat accent pe rezultat și pe profit. Joacă doar pentru distracție, dar fă-o în limite responsabile. Nu miza mai mult de 10-15% din veniturile lunare, în așa fel încât viața ta să nu fie afectată de rezultatele nedorite. În cazul în care faci parte din această categorie, poți juca partide cash pe mize accesibile sau să participi la turnee freeroll. Pe platformele operatorilor de poker online găsești atât turnee freeroll, cât și unele cu premii reale în care buy-in-ul este modic.
În cazul în care îți dorești să joci la un nivel superior, ai nevoie de un buget pe măsură. Asigură-te că faci acest lucru abia după ce ai acumulat deja experiență în poker și ai constanță în rezultatele lunare. Dacă vrei să faci din poker principala ta activitate, din care să te întreții, primul pas este să ai economii egale cu cheltuielile tale pe mai multe luni, pentru a avea un plan de rezervă în cazul în care lucrurile nu decurg așa cum îți dorești. Apoi, e indicat ca, măcar în ultimele 3-6 luni, să demonstrezi că ai obținut din poker venituri suficient de mari pentru a te întreține.
Pasul următor este să participi la evenimente pe măsura nivelului tău. Poți face acest lucru și prin intermediul sateliților de calificare la turnee mult mai importante. Nu e întotdeauna necesar să achiți buy-in-ul pentru a participa la evenimentele care pun în joc cele mai mari premii. Operatorii de online poker organizează sateliți și sub-sateliți prin care îți poți asigura locul la masă investind mult mai puțini bani. Astfel, ai ocazia să îți construiești mult mai ușor un buget consistent, mai ales dacă termini pe o poziție fruntașă.
De cât ai nevoie?
În general, indiferent de nivelul la care joci, este recomandat să ai mereu la dispoziție 30-50 de buy-in-uri pentru partidele cash și cel puțin 100 de buy-in-uri pentru turnee. Cu alte cuvinte, dacă joci la turnee cu buy-in de 1$, atunci un buget bun ar fi de aproximativ 100 de dolari.
Bugetul pentru turnee este mai mare decât cel pentru partide, deoarece variația este mai mare în cazul primelor. La partidele cash ai mai puțini adversari și ai șanse mai bune să ieși pe plus de la masă. În schimb, la turnee ai zeci sau sute de adversari, iar șansele de a termina în bani sunt mai mici. Totuși, dacă termini pe o poziție fruntașă, îți vei asigura un premiu mai consistent.
Gestionează-ți pierderile și evoluează progresiv
Nu uita să îți gestionezi pierderile, în cazul în care le înregistrezi. Pe platformele online ai statistici detaliate prin care poți să vezi cu cât ești pe plus sau pe minus, ba chiar ai și instrumente care te ajută să păstrezi jocul responsabil.
Evită să joci la recuperare, deoarece este dovedit faptul că o astfel de tactică nu aduce beneficii pe termen lung. În schimb, e indicat să îți evaluezi constant rezultatele și să vezi cum poți să îți îmbunătățești jocul.
Pe de altă parte, dacă îți merge bine, e recomandat să crești mizele progresiv. Încearcă să faci acest lucru după ce ai deja un istoric prin care ți-ai dovedit că ai terminat pe plus în ultimele luni. Ține cont că, pe măsură ce crești nivelul financiar, s-ar putea să dai de adversari mult mai bine pregătiți.