Sub lupa OMului: Semne rele anul are…

Multe știri în aceste zile, viața politică „fierbe”, chiar „dă în clocot” acușica, iar cei „fierți” suntem noi, cetățenii. Prima observație cu caracter general: nici PSD, nici PNL nu au înțeles nimic din nemulțumirea românilor și din rezultatul alegerilor. Dovezile cele mai clare sunt structura Guvernului și propunerile de miniștri.

„La vremuri noi, tot noi!”. Aceasta pare să fie deviza actualei coaliții de guvernare. Criza prin care trece România și viitorul sumbru erau și sunt inevitabile, din moment ce „marile” noastre partide, aflate mereu la guvernare, singure sau în diverse coaliții ori alianțe, au doar 3-4 persoane cu rol de „Mesia”, care sunt permutate în orice structură guvernamentală.

La PSD Ciolacu este de neînlocuit, deși a reușit să iasă pe locul 3 la prezidențiale, cel mai mare insucces al partidului de la înființare. Grindeanu nu poate pleca de la Transporturi (ar trebui să-i pupe mâna lui Umbrărescu pentru mobilizarea făcută la construirea kilometrilor de autostradă!), Intotero și Bucura-Oprescu nu pleacă nici ele, după cum nici Tâlvăr, Rafila, Ivan, Barbu nu lasă locul din guvern.

Mai simplu, un singur ministru PSD pleacă din Guvern (Adrian Câciu) și asta doar pentru că finanțele trec de la PSD la UDMR (altă premieră, care atrage și consecința directă că vom avea, tot în premieră, un ministru UDMR în CSAT). Noutatea adusă de PSD în guvern este avocatul Radu Marinescu de la Dolj în funcția de Ministru al Justiției. Este avocatul care i-a aparat pe Lia Olguța Vasilescu și Claudiu Manda în procesele penale avute. No comment!

Nici la PNL lucrurile nu stau mult mai bine. Rămân eternii miniștri Predoiu, Boloş, Burduja, rămâne și Fechet. Pleacă din guvern oamenii lui Iohannis (Luminița Odobescu și Ligia Deca), venind în schimb două persoane de valoare, Emil Hurezeanu la Externe și Daniel David, rectorul UBB Cluj, la Educație.

Nu știu dacă demisia lui Valeriu Iftime din funcția de prim-vicepreședinte al PNL (sau înlocuirea lui cu Cătălin Predoiu) are legătură cu negocierile pentru portofoliile PNL și desemnarea miniștrilor. Tind să cred că există o legătură directă, iar de motivul real va depinde probabil și viitorul politic al lui Valeriu Iftime. Dacă s-a sacrificat pentru a-i permite vice-premierului Predoiu să ocupe o funcție de conducere la vârful PNL, atunci va fi bine și probabil va primi în compensare mai multe lucruri. Dacă și-a dat demisia ca semn de protest pentru „șmecheriile” făcute la centru, probabil va fi izolat, până la retragerea oricărui sprijin politic. Cei din PNL sunt profesioniști când vine vorba de răzbunare contra celor care „fluieră în biserică”, iar Iftime știe asta foarte bine.

Din nefericire, nordul Moldovei (Botoșani, Suceava, Iași, Neamț) nu are un reprezentant direct în Guvern, liberalul băcăuan Fechet de la Mediu fiind cel mai „apropiat” de această zonă. Este și consecința rezultatului slab la alegeri obținut atât de PSD Botoșani, cât și de PNL Botoșani, iar șanse să se schimbe ceva în viitorul apropiat nu prea văd. După cum evoluează lucrurile, singurul politician botoșănean cu oarecare influență la București în perioada imediat următoare va fi Doina Federovici (secretar la Senat). Mult prea puțin, mai ales în condițiile în care județul este condus de Valeriu Iftime de la PNL. Și când te gândești că Vasluiului are la Camera Deputaților doi președinți de comisii de specialitate, parcă îți vine să apeși butonul „Reset”.

Dacă tot suntem la sfârșit de an, parafrazând o urătură clasică, nu ne rămâne decât să spunem: „Semne rele anul are/ Semne rele din belșug/ Pentru toți ce trag la plug!”

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *