Situaţia ţigărilor confiscate, incertă

tigari confiscateNiciuna dintre institutiile abilitate sa confiste marfuri de contrabanda nu poate preciza ce se intampla exact cu acestea si cine detine un inventar al bunurilor.

Sute de mii de pachete de tigari sunt confiscate an de an in judet, dar ce se intampla cu ele este greu de spus. Aparent, raspunsul este simplu – pana la solutionarea cauzelor, pachetele sunt depozitate, dupa care se distrug. Anul acesta, politistii au indisponibilizat aproape 100.000 de pachete de tigari, iar politistii de frontiera undeva la 210.000. Lor li se adauga pachetele confiscate de vamesi, de Garda Financiara, de jandarmi si de cei de la Politia Locala dar acum, la inceputul lunii septembrie, nimeni nu poate sa spuna cu exactitate cate pachete au fost confiscate in total in judet, care este situatia lor juridica, unde sunt ele si cate au fost distruse.

Potrivit legislatiei, daca este vorba de contraventie, tigarile sunt pastrate cel putin 15 zile, pana trece perioada de contestare a procesului verbal, dupa care sunt transferate in vederea distrugerii. In schimb, in cazul infractiunilor, pachetele sunt pastrate pana la o hotarare judecatoreasca definitiva. „Tigarile sunt tinute in camera de corpuri delicte uneori si cativa ani. Ulterior, dupa ce se stabileste situatia lor juridica, sunt predate firmelor producatoare de tigarete, care ar trebui sa le distruga. Distrugerea se face in prezenta unei comisii formata din reprezentanti ai Fiscului, ai institutiilor care au confiscat, ai Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor si Protectia Mediului„, a sustinut Minodora Racnea, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Politiei de Frontiera. La fel ar trebui sa se intample la politie si la vama, mai ales ca legiuitorul a stabilit in acest sens termene clare.

In scripte, situatia trebuie sa existe, dar nimeni nu a facut o inventariere clara pentru a vedea daca cifrele bat. „Nu cred ca este edificatoare nici comparatia dintre cifra confiscarilor si numarul pachetelor din camera de corpuri delicte, pentru ca ele sunt intr-o continua miscare, iar camere de corpuri delicte exista la toate politiile orasenesti„, a spus Daniela Gheorghiescu, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului de Politie.

Ca nu exista o situatie generala clara o recunosc si cei de la Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Iasi. „Desi este vorba despre un produs accizabil, noi nu primim raportari de la celelalte institutii in legatura cu ce au confiscat. In schimb, noi facem raportari pe linia noastra catre Autoritatea Nationala a Vamilor. La fel fac si celelalte unitati si, probabil, undeva se cunoaste situatia generala, pentru ca toate institutiile fac informari periodice catre primul ministru”, a precizat Liana Barbu, purtator de cuvant in cadrul DRAOV Iasi. Altfel spus, pachetele stau pe unde apuca. In Vama Radauti Prut, de exemplu, pachetele sunt pastrate in containere, inclusiv in cele destinate personalului. La Politia de frontiera, unele tigari au ramas la subunitati, iar la politie confiscarile se aduna de-a valma de la un an la altul.

–-

Marfuri disparute din Vama Stanca

Ce se poate intampla, s-a vazut la Stanca, in timpul descinderilor din 12 august, cand anchetatorii au gasit peste 20.000 pachete de tigarete, dintre care peste 10.000 chiar in spatiile Vamii si 150 de litri de motorina, despre care se presupune ca ar proveni din Republica Moldova. Se pare ca marfa era confiscata si neinregistrata, iar din magaziile vamii era preluata, transportata si valorificata la Botosani. O posibila concluzie ar putea fi aceea ca cei care au acces la informatii stiu cum sa profite inclusiv de cadrul legislativ care lasa loc de interpretari. Din acest motiv ar fi necesar ca o singura institutie sa fie informata si sa administreze tigarile confiscate – posibil Fiscul – cu atat mai mult cu cat e vorba de un produs accizabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *