Maria, o copilă de 13 ani, pentru care s-au mobilizat sute de oameni pentru a o ajuta să primească tratamentul necesar și să trăiască, s-a stins. Iubea baletul și joaca în curtea școlii cu prietenii din clasă, alergatul în parc, să meargă la pescuit cu tatăl și frații ei mai mari. După ce o boală cruntă a lovit-o, Maria își petrecea zilele pe un pat de spital și suporta cu stoicism efectele devastatoare ale chimioterapiei. În tot acest timp, singura alinare a rămas pictura. O ajuta să se liniștească, o motiva să continue lupta cu un inamic invizibil dar extrem de puternic.
Cum a început totul
Coșmarul a început într-o noapte de duminică. Maria a ajuns la urgențe pentru că se plângea de dureri în zona rinichilor. După analize preliminare, diagnosticul a căzut ca un trăsnet peste familia Moca: Leucemie Acută Mieloblastică, o boală rară și devastatoare. Cu un nivel alarmant al bolii, de 83%, lupta Mariei a început la Târgu Mureș.
,,Cel mai greu pentru noi a fost să-i spunem Mariei de ce trebuie să stea în spital și de ce se simte rău. Soția a fost cea care i-a explicat că are o boală de sânge care se numește leucemie și că trebuie să facă tratament să elimine globulele rele din sânge. Pe secție erau foarte mulți copii slăbiți, cu dureri și fără păr pe cap așa că i-a fost la îndemână să îi arate că nu e singura în această situație, că toți copii de acolo au exact boala ei și că au venit aici să lupte împreună pentru a învinge celule rele. După ce a aflat diagnosticul – noi nu am folosit niciodată cuvântul ,,cancer” pentru a nu o afecta așa tare – primele cuvinte ale Mariei au fost: Mami, eu sunt o luptătoare și o să lupt să mă fac bine! Nu am crezut niciodată că un copil de 13 ani poate avea atâta putere și forță. A plâns la început, pentru ca era speriată, dar mai apoi s-a liniștit văzând că toată lumea o susține,” povestea cu lacrimi în ochi Eugen, tatăl Mariei.
Zilele au devenit săptămâni, săptămânile luni, iar secția de hemato-oncologie i-a devenit a doua casă. La doar 13 ani, Maria a trecut prin clipe foarte grele.
,,Nu pot să uit niciodată starea în care mi-am văzut fetița, imediat după prima cura de citostatice: i-a căzut părul, genele, sprâncenele și a slăbit drastic. Maria a supraviețuit doar cu perfuzii, nu a mâncat nimic timp de o săptămână, îi era rău, făcea febra mare. Au fost cele mai grele momente. Momente în care nu găseam explicație la întrebările Mariei, iar cea mai repetată întrebare era: De ce eu? Maria de un an de zile nu mai știe ce este copilăria, nu s-a mai jucat cu niciun copil. Din cauza imunității extrem de scăzute și a riscului de a lua orice virus a stat mai mult izolată acasă sau la spital. Acest lucru a afectat-o foarte mult emoțional întrebând-o pe soția mea de foarte multe ori Mami, chiar așa de bolnavă sunt de nu mă mai pot juca? De mică a fost o persoană energică, a făcut balet. Îi plăcea să meargă la pescuit cu mine și cu fratele ei mai mare. Îi place să deseneze. Cât a fost internată a pictat o icoană pe sticlă. Desenează fel de fel de lucruri, având o răbdare nemărginită. Mulți nu vor crede, dar acest copil de 13 ani când a aflat că trebuie să stea luni de zile în spital, singura ei grija era școala. Ce o să facă cu școala? O să rămână repetentă? Maria are însă noroc de profesori minunați și înțelegători. Au fost de acord să fie un laptop permanent în clasa și să se țină orele și pe classroom. Și în ședințele de chimioterapie copilul meu era cu laptopul în brațe, refugiindu-se astfel în singura activitate ce o mai lega de viața ei cotidiană, mersul la școală,” a mărturisit Eugen.
De mică, visul Mariei era să devină asistentă medicală pe secția pediatrie. Se născuse prematur, iar părinții îi povestiseră cât de mult au avut grijă de ea asistentele de la neonatologie așa că își dorea să salveze la rândul ei alți copii. După o perioadă de remisie de câteva luni, boala a recidivat. Toate eforturile părinților, medicilor au fost zadarnice.
”Maria, lumina ochilor noștri, a plecat dintre noi. Micuța noastră luptătoare și-a găsit liniștea în ceruri, lăsând în urmă o goliciune de nedescris în sufletele noastre”, a anunțat familia.