Clasele care se vor forma în anul școlar 2025-2026 în învățământul liceal cu frecvență pe cele trei filiere, teoretică, tehnologică și vocațională, vor avea 24 de elevi, conform proiectului de metodologie privind fundamentarea cifrei de școlarizare. Legea învățământului preuniversitar prevede că „în învățământul liceal, inclusiv dual, clasa cuprinde, în medie, 22 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 26”.
În septembrie 2023, ministerul Educației anunța numărul minim și maxim de elevi pentru fiecare clasă și de copii dintr-o grupă și preciza că se va aplica din anul școlar 2024-2025, doar pentru formațiuni de studiu noi: grupa mică, clasa pregătitoare și a IX-a, conform Legii învățământului preuniversitar.
Însă, în decembrie 2023, Guvernul a amânat prin OUG prevederea referitoare la numărul minim și maxim de elevi din învățământul liceal pentru anul școlar 2025-2026.
Proiectul de metodologie privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat pentru anul școlar 2025 – 2026 prevede că formațiunile de studiu la clasa a IX-a în învățământul de masă liceal cu frecvență vor avea 24 de elevi pentru:
- filiera tehnologică și învățământ profesional
- filiera teoretică,
- filiera vocațională, profil sportiv, teologic, pedagogic, precum și învățământ liceal de artă
Numărul de elevi pentru clasele nou formate în anul școlar 2025-2026, conform proiectului
„Art. 7. – Elaborarea proiectului planului de școlarizare pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat se realizează pe baza următoarelor criterii specifice obligatorii:
- constituirea formațiunilor de studiu la educație timpurie, învățământ primar – clasa pregătitoare, clasa I, învățământ gimnazial – clasa a V-a, a VI-a în cadrul limitelor prevăzute de art. 23 alin. (1) din Legea nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare;
- constituirea formațiunilor de studiu la clasa a IX-a/a XI-a/anul I în învățământul de masă se realizează astfel:
a) învățământ liceal cu frecvență (zi), filiera tehnologică și învățământ profesional, din 24 de elevi;
b) învățământ liceal cu frecvență (zi), filiera teoretică, din 24 de elevi;
c) învățământ liceal cu frecvență (zi), filiera vocațională, profil sportiv, teologic, pedagogic, precum și învățământ liceal de artă, din 24 de elevi;
d) învățământ liceal cu frecvență seral și frecvență redusă, clasa a IX-a, din 26 de elevi;
e) învățământ liceal cu frecvență seral, filiera tehnologică, clasa a XI-a, din 26 de elevi;
f) învățământ terțiar nonuniversitar (postliceal și de maiștri), din 28 de elevi;”
Informații de context despre numărul de elevi dintr-o clasă
Clasa de liceu cuprinde, în medie, 22 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 26, conform legii învățământului preuniversitar
Clasa a IX-a va avea 24 de elevi, potrivit proiectului de metodologie pus în dezbatere publică.
Practic, pot fi și 28 de elevi într-o clasă.
Inspectoratul școlar poate aproba depăşirea efectivului maxim cu cel mult 2 beneficiari peste efectivul maxim, pe baza justificării din partea consiliului de administrație al unității de învățământ, conform ROFUIP 2024.
Dacă se solicită depășirea cu peste 2 copii a numărului maxim de elevi, aprobarea va fi dată de Ministerul Educației.
Art. 139 – „(3) În situaţii excepţionale, bine motivate, în care transferul nu se poate face cu încadrarea în numărul maxim de beneficiari primari ai educației la grupă/formaţiunea de studiu, ISJ/ISMB poate aproba depăşirea efectivului maxim cu cel mult 2 beneficiari peste efectivul maxim, pe baza justificării din partea consiliului de administrație al unității de învățământ. Pentru situațiile excepționale în care se solicită depăşirea cu peste 2 beneficiari primari a numărului maxim de antepreşcolari/preşcolari/elevi la grupă/formaţiunea de studiu, aprobarea va fi dată de Ministerul Educaţiei, conform metodologiei în vigoare.”, se arată în ROFUIP, transmite Edupedu.