Top 10 activități preferate ale românilor în acest an

Anul 2024 a fost trăit la intensitate, datorită evenimentelor politice, sportive și sociale din calendarul său. Desfășurarea a trei rânduri de alegeri, a Campionatului European de fotbal, a Jocurilor Olimpice de la Paris, precum și alte evenimente de interes general au influențat până și felul în care românii și-au petrecut timpul liber.

Iată cum ar arăta un Top 10 activități preferate de conaționalii noștri în acest an:

1. Practicarea sportului

Practicarea sportului rămâne cea mai populară activitate de timp liber, indiferent că vorbim de o mișcare lejeră sau de una foarte solicitantă. Potrivit unui studiu publicat recent, mersul pe jos este activitatea practicată cel puțin săptămânal de 88% dintre români, urmată de exercițiile fizice practicate acasă (46) și de alergare (25%). Medalia de aur câștigat de David Popovici la Jocurile Olimpice de la Paris i-a făcut pe mulți să se îndrepte și spre înot.

2. Vizionarea dezbaterilor televizate

Începând din primăvară și până acum câteva zile, politicienii români s-au aflat în campanie electorală. Ideile și principiile fiecărei tabere au fost expuse prin intermediul tuturor mediilor de informare, cea mai mare vizibilitate având confruntările televizate. O mare parte din români și-au făcut o obișnuință din a urmări dezbaterile, pe care le-au comentat în zilele următoare cu prietenii, apropiații sau colegii de birou.

3. Cumpărăturile

Industria comerțului este tot mai prosperă, pe măsură ce crește puterea de cumpărare a românilor. În acest an s-au înregistrat cifre record de Black Friday, campanie care la unii retaileri a durat o zi, iar la alții o săptămână, sau chiar o lună. Dintr-o necesitate, cumpărăturile au devenit o activitate de relaxare în țara noastră, un mare avânt luând shopping-ul online. Goana după oferte arată că lumea a început să fie mai atentă la bani.

4. Social Networking

Progresul tehnologic continuu ne-a influențat stilul de viață mai mult decât putem conștientiza. Petrecerea timpului pe rețelele sociale este o activitate de top în rândul românilor. Cei care postează des sunt conectați pentru a vedea câte „Like-uri”, distribuiri și comentarii primesc postările lor, iar cei care nu au nimic „de zis” citesc ore întregi ce distribuie alții.

5. Călătoriile

Românii iubesc să călătorească, iar asta se vede în special în perioada vacanței de vară, când în orașele mari nu mai vezi mașini bară la bară, traficul de coșmar fiind doar o amintire neplăcută. Se întâmplă așa deoarece 60% din locuitori preferă să plece către destinațiile turistice cu mașina personală, pentru că drumul este cel puțin la fel de important ca și destinația. Un drum chiar și mai lung cu autoturismul este preferat în locul unui zbor cu avionul.

6. Gătitul

România este țara în care mulți preferă să gătească acasă, pentru a economisi banii pe care i-ar da dacă ar mânca „în oraș”. În general, românii sunt bucătari buni, mai ales când intră în bucătărie din pasiune, nu de nevoie. Unii chiar au o tradiție, încercând săptămânal o rețetă nouă. Mâncărurile specifice românești sunt la mare preț, însă bucătarii de la noi sunt și fani ai rețetelor internaționale, pe care le adaptează sau le prepară ad literam.

7. Activitățile pentru dezvoltare personală

Românii sunt din ce în ce mai interesați de activități legate de dezvoltarea personală. Ce-i drept, în ultimul an au apărut și multe oportunități în acest sens, prin webinariile online gratuite sau cu taxă infimă e participare. Un studiu a reflectat preferința unei categorii importante pentru activități accesibile și autodidacte, precum vizionarea de podcasturi și citirea cărților motivaționale.

8. Distracția online

Foarte multe activități de timp liber au legătură cu mediul online. Distracția pe internet este aproape nelimitată, pentru că există un conținut cât se poate de divers, de la concerte simfonice în direct și până la sloturi online generatoare de suspans.

9. Participarea la evenimente culturale

Se spune că poporul român este mai cult decât altele, iar asta nu este doar o cugetare care să ne facă să ne simțim mai bine. Dacă vrei să mergi la o piesă de teatru, nu mai găsești bilete nici măcar cu o săptămână înaintea zilei în care se ține reprezentația. De asemenea, sălile în care sunt organizate expoziții au un număr important de vizitatori, iar la concerte sunt ocupate toate locurile rezervate publicului.

10. Crearea de conținut

Atrași de succesul avut de influenceri, mulți români au început să creeze și să difuzeze conținut pe site-urile personale sau pe platforme sociale, precum Facebook, YouTube, Instagram sau TikTok. Telefoanele mobile din ziua de azi substituie aparatele foto sau camerele de filmat, astfel că oricine poate fi „rege” pe Instagram sau YouTuber de succes. Este nevoie doar de un concept care să prindă și de muncă. De multă muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *