Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu și mijlocirea Sfântului Ierarh Spiridon, Biserica ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Hilișeu-Crișan, comuna Hilișeu-Horia, județul Botoșani, a primit în dar unul dintre papucii Sfântului, o mărturie vie a minunilor și ajutorului său pentru cei aflați în nevoi.
Sfântul Spiridon este cinstit de Biserică pe data de 12 decembrie. Spiridon este sfântul care pleacă periodic din raclă, pentru a-i ajuta pe oamenii care îl cheamă în rugăciune, cu credință și cu dragoste. Astfel, precum se cunoaște îndeobște, Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, ale cărui Sfinte Moaște se păstrează în catedrala cea mare din insula Corfu, Grecia, este un mare făcător de minuni.
„Cei care doresc să se închine acestui sfânt odor, purtat de „Sfântul Călător” în lucrarea sa minunată de-a lungul veacurilor, sunt invitați să vină la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Hilișeu-Crișan, unde va rămâne spre cinstire. Vă așteptăm cu drag să ne rugăm împreună, să cerem mijlocirea Sfântului Spiridon și să aducem laudă Bunului Dumnezeu pentru darurile Sale nemărginite”, a pus părintele Iulian Barabasa, parohul comunității din satul Hilișeu-Crișan.
Monografia Bisericii ,,Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” Hilișeu-Crișan
Biserica ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil “ din Parohia Hilişeu-Crişan, Comuna Hilişeu-Horia, Protopopiat Dorohoi , este situată în mijlocul satului, pe un loc înalt împrejmuit de pomi şi verdeaţă şi se poate vedea din orice punct al satului .
Datorită faptului că biserica veche se afla situată la marginea satului a devenit necesară construirea unei noi biserici în mijlocul satului spre a fi accesibilă tuturor enoriaşilor. De altfel acest proiect reprezenta un vis mai vechi al locuitorilor din satul Hilişeu-Crişan. Această dorinţă se va concretiza abia în primăvara anului 1997 când primarul de Rădăuţi, dMihai Frunză – fiu al satului – împreună cu soţia, Silvia Gabriela Frunză, îşi exprimă intenţia de a zidi noua biserică.
În vara anului 1997, Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul oficiază slujba de sfinţire a locului unde urma să se zidească Sfânta Biserică. Turnarea fundaţiei s-a realizat în toamna anului 1997. În anul 1998 se începe construcţia Sfântului Lăcaş care se va finaliza în toamna anului 2000. Biserica s-a ridicat într-un interval scurt de timp datorită eforturilor primarului Mihai Frunză care a avut puterea de a aduna în jurul său oameni de bună credinţă care au contribuit la ridicarea bisericii. Alături de aceştia şi sătenii din satul Hilişeu-Crişan au contribuit după a lor putere – cu sume de bani şi mână de lucru – la construirea bisericii.
În toamna anului 2000 se termină construcţia Sfântului Lăcaş, inclusiv faţada bisericii şi pictura interioară.
Faţada bisericii este făcută în praf de piatră. Pictura a fost executată în tehnica ,,tempera” de către pictorii Costin şi Zenaida Racheriu. Aceştia au împânzit zidurile interioare cu o mulţime de sfinţi, care sunt redaţi în culori pastelate ş reale.
Iconostasul a fost sculptat în lemn de tei de un priceput meşter din Vicovu de Sus (Bucovina), pe numele său Teodor Chifan, iar meșterul Emil Ianuş din Rădăuţi a făcut crucea. Pictura icoanelor de pe iconostas a fost realizată de un tânăr pictor din Republica Moldova pe nume Victor Trocin.
Biserica a fost sfinţită în ziua de 24 septembrie 2000 de către Înaltpreasfinţitul Daniel, Mitropolitul Moldovei şi al Bucovinei şi Înaltpreasfinţitul Petru de Bălţi.
Astfel cu ajutorul Bunului Dumnezeu s-a finalizat această sfântă lucrare spre pomenirea ctitorilor ei Mihai şi Silvia Gabriela Frunză şi spre bucuria şi mulţumirea sufletească a creştinilor din satul Hilişeu-Crişan, noteaza Timpul Credintei.