Turul 1 al alegerilor prezidențiale a divizat România în patru categorii de alegători, iar dinamica mărimii acestor categorii în următoarele zile va determina viitorul președinte.
Prima categorie este cea a fanilor lui Călin Georgescu. O categorie destul de mare, dar foarte eterogenă, în care regăsim tineri și bătrâni deopotrivă, intelectuali și oameni fără o educație deosebită, creștini practicanți și atei declarați, țărani și orășeni, săraci și bogați. Discursul lui Călin Georgescu convinge o categorie însemnată de alegători, care devin nu doar simpli simpatizanți, ci fani pasionali sau, altfel spus, fanatici. Fanatici, dar, în general, tăcuți, puțin vocali. Sunt cei care tac și fac. Bine sau rău? Depinde de percepția fiecăruia.
A doua categorie este cea a fanilor Elenei Lasconi. O categorie mai mică numeric, dar mai omogenă, cu alegători care aleg mai degrabă rațional, decât instinctual. Categoric, media de vârstă a susținătorilor Elenei Lasconi este mai mică, cu mai puțini seniori și mai mulți tineri. La fel de fanatici, aceștia nu ezită să-și manifeste susținerea și în stradă, dacă este sau dacă va fi cazul. Sunt vocali, sunt activi în viața publică. Nu tac și fac. Bine sau rău? Depinde de percepția fiecăruia.
A treia categorie este cea a alegătorilor care nu sunt fani ai celor doi candidați rămași în cursă, dar sunt dispuși și consideră necesar să facă un compromis pentru a alege „răul mai mic”. Evident că fiecare vede în mod diferit „răul mai mic”, funcție de valorile și principiile de viață după care trăiește zi de zi. Aici îi regăsim pe membrii și susținătorii PSD, PNL, Forța Dreptei, susținătorii independenților Mircea Geoană și Cristian Diaconescu, pe de o parte, dar și pe cei ai AUR și SOS Romania, pe de altă parte. În general tăcuți, pasivi, merg la vot mai degrabă de nevoie, decât de voie, dar votul lor este egal cu al celor din primele categorii, motiv pentru care, prin prezență lor la vot, pot deveni decisivi în alegerea președintelui.
În fine, ultima categorie este a celor care nu se regăsesc deloc în principiile și acțiunile candidaților din finala de la prezidențiale și nu sunt dispuși, indiferent de argumente, să facă un compromis, motiv pentru care vor refuza să voteze în turul 2.
Unii spun că este o luptă între Lasconi și Georgescu, o luptă între pro Europa și contra Europa, pro NATO și contra NATO, pro libertăți și contra acestora. În realitate, este o luptă pro sau contra României, deoarece viitorul țării va fi serios influențat de votul nostru. În bine sau în rău? Depinde de percepția fiecăruia.