Tratamentul chirurgical al adenomului de prostată, individualizat pentru fiecare pacient

Dr. Cătălin Constandache, medic primar Urologie, Arcadia
Dr. Cătălin Constandache, medic primar Urologie, Arcadia

Adenomul de prostată reprezintă mărirea de volum, de cauză benignă, a glandei prostatice, o glandă accesorie situată sub vezica urinară, ce înconjoară porțiunea inițială a uretrei.

În prezent, sunt considerate indicații absolute de intervenție chirurgicală a prostatei: retenția completă de urină, retenția incompletă de urină cu reziduu vezical mare la evaluări succesive, litiaza vezicală, diverticuloza vezicală secundară hiperplaziei benigne de prostată (HBP), hematuria sau infecțiile urinare repetate, secundare HBP.

În cazul în care pacientul are indicație de tratament chirurgical al prostatei, tratamentul de elecție este reprezentat de rezecția transuretrală a prostatei. Rezecția endoscopică a prostatei (TURP) reprezintă îndepărtarea pe cale endoscopică (fără incizie, ci utilizând oricifiile naturale ale organismului, în cazul de față meatul uretral) a adenomului de prostată, leziunea benignă a prostatei, ce se dezvoltă din așa-numita zonă tranzițională a prostatei, situată în jurul uretrei. Rezultatul este obținerea unui canal urinar larg, care nu mai obstruează mecanic jetul urinar, pacientul reușind să își reia micțiunile după suprimarea sondei uretro-vezicale.

Tratamentul chirurgical deschis este rezervat pacienților cu prostată voluminoasă, peste 100 de grame, asociată sau nu cu calculi de dimensiuni crescute, ce fac dificilă fragmentarea intravezicală, sau diverticuli voluminoși ce necesită excizie chirurgicală concomitentă. Poate fi, de asemenea, recomandat pacienților care nu pot fi așezați pe masa operatorie în poziție ginecologică din cauza afecțiunilor ortopedice asociate.

 

Un pacient în vârstă de 73 de ani a fost evaluat pentru absența micțiunilor timp de 24 de ore și a fost diagnosticat cu glob vezical. A fost montat un cateter uretro-vezical, iar suprimarea acestuia după 14 zile, sub tratament alfa-blocant, nu a fost urmată de reluarea micțiunilor, motiv pentru care cateterul uretro-vezical a fost reintrodus și s-a luat decizia unei intervenții chirurgicale.

În cadrul examenului clinic și ecografic s-au identificat prostata de dimensiuni mărite (circa 150 de grame) și structura adenomatoasă (așa-numitul adenom de prostată, tumora benignă a prostatei). După ce i s-au prezentat pacientului variantele terapeutice, opțiunea principală a fost intervenția chirurgicală deschisă având în vedere dimensiunile mult mărite ale prostatei.

După o evaluare cadiologică și anesteziologică amănunțită, pacientul fiind cunoscut cu patologie cardiacă (angioplastie coronariană transluminală percutană în 2006, sindrom coronarian cronic, bloc de ram drept, dislipidemie), s-a efectuat sub anestezie generală enucleerea digitală a adenomului voluminos de prostată pe cale transvezicală (cale deschisă).

Evoluția postoperatorie imediată a fost una fără complicații, iar suprimarea cateterului uretro-vezical s-a realizat după circa 14 zile, cu reluarea imediată a micțiunilor. Controlul la 3 luni a relevat micțiuni cu jet normal, fără dificultate, absența infecției urinare, iar ecografic s-a pus în evidență golirea completă a vezicii urinare.

 

Frecvența urinară crescută pe parcursul nopții, dificultatea la urinare, micțiunile cu jet slab și întrerupt sau senzația de golire incompletă a vezicii reprezintă simptome ale adenomului de prostată și indică necesitatea unui consult de specialitate. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *