Botoşaniul, sufocat de alimente tradiţionale. Vezi lista firmelor atestate

produse traditionale din BotosaniÎn judeţul Botoşani se fac nu mai puţin de 130 de produse despre care se spune că respectă reţetele din bătrâni. 21 de firme au fost atestate de Direcţia Agricolă să realizeze produse aşa-zis tradiţionale, în special în domeniul lactatelor şi cărnii. Realizate cu tehnologii de ultimă oră şi de cele mai multe ori cu E-uri sau tot felul de substanţe chimice, produsele sunt catalogate ca fiind ca la mama acasă.

Astfel, au fost înregistrate ca produse unice tradiţionale, care se realizează doar la Botoşani, brânza telemea de capră, salamul ţărănesc,  toba plăieşu, chişca, cotletul afumat, salamul uscat, salamul popular, cârnaţii de oaie, cremwurştii moldoveneşti, muşchii file tradiţionali, cârnaţii boiereşti sau coteltul afumat.

Nu este obligatoriu ca produsul tradiţional să fie şi ecologic, dar automat se duce spre economic. Prin acea tradiţionalitate se respectă o reţetă clasică„, a afirmat directorul Direcţiei Agricole, Cristian Delibaşi.

Practic, atestarea producătorilor de lactate sau cărnuri tradiţionale este un proces strict tehnic şi birocratic. Şi asta în condiţiile în care orice firmă poate cere să primească un document din care să reiasă că din fabrica sa ies produse tradiţionale. Interesant este că instituţia care eliberează atestatul este Direcţia Agricolă, iar cea care are competenţe de verificare a produsului este Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Potrivit Normei privind atestarea produselor traditionale, „pentru a figura în registrul de atestare a produselor traditionale, produsul trebuie sa fie fabricat din materii prime traditionale, sa prezinte o compozitie traditionala sau un mod de productie si/sau de prelucrare care reflecta un tip traditional de productie si/sau de prelucrare„.
Aceeaşi normă prevede că „pentru a fi înregistrat, produsul traditional trebuie: sa fie traditional în sine sau sa exprime traditionalitatea”

Pentru a fi atestat ca produs traditional, produsul trebuie sa fie conform unui caiet de sarcini.
Caietul de sarcini contine cel putin elementele urmatoare:
– a) numele produsului;
– b) descrierea metodei de productie, inclusiv a naturii si caracteristicilor materiei prime si/sau ale ingredientelor utilizate si/sau a metodei de preparare a produsului, cu referire la traditionalitatea acesteia;
– c) elemente care sa prezinte evaluarea caracterului traditional;
– d) descrierea caracteristicilor produsului, prin indicarea principalelor sale caracteristici fizice, chimice, microbiologice si/sau organoleptice care se raporteaza la traditionalitatea;
– e) cerintele minime si procedurile de verificare si control ale traditionalitatii.

Iată lista producătorilor atestaţi în domeniul lactatelor

  producător  
1 Prislact SRL  
2 Milk SRL  
3 Gerard SRL  
4 Cicos SRL  
5 Protas Com SRL  
6 Orizont 2000 SRL  
7 Lactomac SRL  
8 Favis SRL  
9 Contess SRL  
10 Genys Company SRL  
11 Elavel SRL  
12 Zoveg SRL  
13 Martinas SRL  

 

Iată lista producătorilor atestaţi în domeniul cărnii

     
1 Agrocarn Company SRL  
2 Vicol Ivanov SRL  
3 Zacom SRL  
4 Mary Com Impex SRL  
5 Gemar SRL  
6 II Tatarciuc Iulia  
7 Impex Dona SRL  
8 Emanuel Com  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *