Centrul Istoric al municipiului Botoșani este unul dintre cele mai frumoase și interesante din țară. Ansamblul urban „Piaţa 1 Decembrie 1918”, așa cum mai este denumită această zonă, adăposteşte o serie de clădiri vechi cu destinaţie comercială, construite la sfârşitul secolului al XIX-lea. De asemenea, Centrul Vechi al Botoșaniului grupează și o multitudine de obiective turistice, reprezentative pentru oraș:
- Biserica Uspenia
Este a treia biserică din municipiu ca vechime, cunoscută și ca Biserica albă, și a fost ctitorită în anul 1552 de către Doamna Elena Rareș, soția Domnitorului Petru Rareș. Este situată în Centrul Vechi, iar ca element arhitectonic, turla se sprijină pe o dublă bază stelară. Biserica adăpostește picturi, sculptură, cărți vechi, de o mare importanță istorică și culturală. Este locul unde a fost botezat poetul Mihai Eminescu, devenind astfel loc de permanent omagiu adus marelui poet.
- Casa Ankele
Construită în anul 1836, este una dintre casele reprezentative pentru Centrul Istoric al municipiului Botoșani. Carol Ankele, unul dintre cei mai bogați negustori armeni din Botoșani în perioada interbelică, a avut aici un magazin universal de mașini agricole și un atelier mecanic. Magazinul era cel mai mare din oraș și avea la vânzare mărfuri de fabricație germană dintre cele mai variate: mașini agricole și industriale, automobile, piane, patefoane și arme.
Clădirea este dispusă pe două nivele și are formă cubică. Construită pe colț, Casa Ankele este vizibilă de ambele căi pietonale ale Centrului Vechi. Acoperișul este învelit în tablă groasă, cu ornamente din fier grele, nemțești, și are pe frontspiciu un grup statuar ce întruchipează doi îngeri, care țin în mână un disc cu blazonul familiei Ankele.
- Cuptoarele medievale de redus minereu și ars ceramică din secolul XV
Cuptoarele medievale, descoperite în timpul lucrărilor de reabilitare ale Centrului Istoric și a zonei pietonale, fac parte din vechea zonă meșteșugărească a târgului Botoșani, probabil din perioada domniei unuia dintre cei mai cunoscuți domnitori ai Moldovei – Alexandru cel Bun (1400 – 1432). Sunt unice în țara noastră, și în prezent fac parte din ansamblul urbanistic conservat al Centrului Vechi al Botoșaniului, iar în apropierea lor au fost descoperite și piese ceramice care atestă nivelul artistic și tehnica folosită de meșterii din Botoșaniul medieval.
- Grupul Statuar „Compania de mitraliere – Maior Ignat în Atac”
În urma bătăliilor glorioase purtate de regimentele din zona Botoșanilor în Primul Război Mondial, era necesară realizarea unui Monument care să comemoreze vitejia și sacrificiul acestora. Prin urmare, lucrarea a fost realizată de sculptorul Horia Miclescu, botoșănean la origine și a fost dezvelită în vara anului 1929. Este reprezentat maiorul Grigore Ignat care a fost răpus de gloanțele inamice ale forțelor centrale, în august 1917, împreună cu regimentele pe care le avea în subordine, în bătălia de la Răzoare – Mărășești.
- Locul nașterii poetului Mihai Eminescu
Pe locul unde este astăzi amplasată o placă comemorativă ce aduce aminte de nașterea poetului Mihai Eminescu, se afla în trecut casa în care acesta s-a născut și a copilărit până la vârsta de aproape 5 ani. Acesta se naște la Botoşani în iarna anului 1850, pe 15 ianuarie şi este botezat la Biserica Uspenia. Din Botoşani paşii săi se îndreaptă spre Ipoteşti, restul copilăriei sale fiind marcat de aceste locuri pitoreşti, care se regăsesc în majoritatea poemelor sale. Botoșaniul este singurul oraş din Moldova care a păstrat Centrul Istoric nealterat. Mai mult, Centrul Istoric al municipiului Botoșani atrage în fiecare an, din ce în ce mai mulți turiști, fiind zona turistică încărcată de istorie și cultură.
Sursa: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani
foto:cnipt