Botoșaniul are al cincilea Tezaur Uman Viu. Elena a moștenit meșteșugul tesutului de la mama sa

Botoșaniul are, de astăzi, al cincilea Tezaur Uman Viu. Este vorba despre Elena Amorțitu, din comuna Corni, care a primit titlul de Tezaur Uman Viu al județului Botoșani, în domeniul prelucrării fibrelor și firelor textile: in, cânepă, bumbac, lână, păr.

Elena Amorțitu a moștenit meșteșugul țesutului de la mama dumneaei, Elena Luchian, care la rândul său a învățat meșteșugul țesutului tot de la mamă.

Țesutul, meșteșug cu îndelungată tradiție care s-a dezvoltat continuu pe măsura trecerii timpului în zona Botoșaniului ca și în restul Moldovei, și a țării, a fost preocuparea de bază a femeilor, și în special a mamelor. Așa se explică faptul că tanti Elena, ceea ce a învățat din casa părintească a făcut o viață, potrivit Centrului Creației Botoșani. A țesut mult cu migală, atenție și pricepere, a țesut în mod special pentru împodobirea interiorului țărănesc.

Alți patru botoșăneni dețin acest titlu

Dumitru Gânga, de 84 de ani, din comuna Cristești, care primit acest titlu onorific în domeniul spiritualitate – povestitor (rapsod) – din partea Ministerului Culturii.  De asemenea, mai dețin acest titlu onorific: 2022 – Aurica Cojocariu (țesătoare),  2023 – Ileana Țârliman (țesătoare) și Constantin Ciubotărița (meșter pielar).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *