Începutul de mandat al lui Valeriu Iftime naşte reacţii în societatea civilă. Fostul lider sindical Marius Oroşanu consideră că noul preşedinte al Consiliului Judeţean ar fi putut fi mai eficient de la alegerea sa în funcţie, pe 9 iunie, până la preluarea mandatului.
Într-o postare pe Facebook, Oroşanu susţine că în cele cinci luni scurse după alegerile locale, Iftime ar fi putut să facă o analiză exactă a CJ, să identifice oamenii cu care ar fi urmat să lucreze, în special echipa proprie.
Iată opinia lui Oroşanu:
În așteptarea unor acțiuni concrete, palpabile ale lui Valeriu Iftime, în calitate sa de Președinte al Consiliului Județean Botoșani, încerc să analizez, cu obiectivitate și realism, ce ar fi putut face până acum și nu a făcut.
În primul rând, spre deosebire de oricare alt președinte anterior, Valeriu Iftime a avut peste 4 luni la dispoziție între momentul alegerii în funcție și momentul depunerii jurământului. Enorm de mult! Timp extrem de prețios, care, după umila mea părere, trebuia utilizat mult mai eficient.
Concret, eu știam de peste 3 luni că dna Didii, directoarea economică, va pleca înainte de venirea lui Valeriu Iftime. Dacă mă străduiesc puțin, cred că voi găsi o referire la acest aspect într-o postare mai veche. Dacă eu, un „neica-nimeni”, știam acest aspect, Valeriu Iftime cu atât mai mult era obligat să știe, indiferent prin ce surse și să ia măsurile necesare. Să identifice un specialist ce poate fi transferat sau detașat imediat, să-și ia alături un profesionist în sistemul financiar-contabil bugetar (care este diferit esențial de cel privat). Nu avea voie să fie luat prin surprindere! Cu atât mai mult, nu trebuia să se plângă public de acest aspect, deoarece asta poate fi perceput ca o neputință a lui de a avea soluții și reacții rapide și o abordare superficială a managementului riscului.
Alt exemplu? După aproape 5 luni de așteptare a preluării mandatului, trebuia ca din prima zi să-și prezinte echipa de la cabinet. Nu doar șeful de cabinet, ci întreaga echipă, aleasă, evident, după propriile criterii. Unii spun că în echipa de la cabinet trebuie să fie cei mai bun specialiști. Nu sunt de acord. Asta poate fi valabil la cabinetul unui parlamentar, care nu are un aparat propriu în subordine, dar nu la cabinetul președintelui Consiliului Județean. Aici trebuie în primul rând oameni de maximă încredere. Nu neapărat membri de partid, nu neapărat cei din topul unui domeniu de activitate. Singura excepție ar fi specialistul în comunicare, care ar trebui să fie un adevărat profesionist. Ceilalți trebuie să-l reprezinte cu succes pe demnitar. Să comunice bine atât cu rețeaua informală de specialiști, cât și cu specialiștii Consiliului Județean. Să fie deschiși, descurcăreți, eficienți. Nu trebuie să aibă soluții la orice problemă, dar trebuie să știe unde și cum pot găsi cu celeritate soluția optimă. De ce nu a găsit președintele în 5 luni cei mai potriviți 5 oameni pentru cabinetul său? Un mare semn de întrebare!
Valeriu Iftime trebuia să aibă deja, pe lângă echipa de la cabinet, o rețea informală de specialiști din fiecare domeniu de interes pentru Consiliul Județean, care să fie consultați atunci când este nevoie. Nu conta că sunt sau nu membri de partid, important era să fie specialiști buni, profesioniști în domeniul lor și să fie de bună-credință.
Valeriu Iftime a avut timp să analizeze organigrame, state de funcții, regulamente, să studieze bugete, proiectele și investițiile instituției și ale unităților subordonate. A avut timp să culeagă informații, oficial sau neoficial. A avut consilieri județeni, are membri de partid în structurile ce le conduce acum, are cunoștințe și prieteni de încredere, deci avea când și cum să afle tot, pentru a fi eficient din prima zi de muncă. Constat că nu a făcut-o sau, dacă a făcut asta, percepția publică este contrară.
Sunt semne de întrebare ce mi le pun, conștient fiind că iar pot fi perceput ca o persoană incomodă, chiar cârcotașă. În realitate, mă credeți sau nu, îmi propun să fiu doar un critic constructiv, care preferă să spună public ce gândește, în loc să bârfească pe la colțuri.