Doina Federovici i-a prezentat noului șef al CJ lista celor 75 de proiecte aflate în implementare. „Veți avea sprijinul nostru, al echipei PSD, pentru proiectele care vor fi făcute în beneficiul botoșănenilor, dar, totodată, vom taxa dur și ne vom opune deciziilor pe care le vom considera ca fiind luate împotriva botoșănenilor”

Fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Botoșani, Doina Federovici, i-a prezentat noul lider al administrației județene lista cu proiectele aflate în implementare la CJ. Este vorba despre 75 de proiecte inițiate de Federovici, care se află în diverse faze de derulare.

„Iată-ne ajunși la finalul mandatului, cel mai performant din istoria Consiliului Județean Botoșani. Un mandat în care am demonstrat că se poate face administrație performantă la conducerea Consiliului Județean Botoșani și în care am devenit etalon în administrația publică, depășind județe mult mai dezvoltate. Nu o spunem noi, cei implicați, ci instituțiile europene de cel mai înalt rang: Consiliul Europei ne-a acordat prima etichetă EloGE din România, adică Eticheta Europeană pentru Excelență în Guvernare, iar în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor de la Bruxelles, Consiliul Județean Botoșani a fost invitat, în ultimii doi ani, să prezinte exemple de bune practici. Era și firesc să fie așa, pentru că, împreună cu echipa pe care mi-am format-o, cu angajații de la Consiliul Județean, cu cei de la instituțiile subordonate și cu domnii primari, mulți dintre ei prezenți astăzi în sală la invitația domnului prefect, am urnit proiecte înțepenite și am demarat altele noi, care urmează să fie implementate în mandatul noului Consiliu Județean. Proiecte care au schimbat radical fața județului, care au adus o creștere a calității vieții botoșănenilor și care nu pot fi negate de nimeni, chiar dacă suntem acum într-o perioadă efervescentă, de campanie electorală, în care unii competitori, pentru a obține un mic avantaj electoral, aruncă cu noroi în tot ceea ce s-a făcut bun în județul nostru”, a spus Doina Federovici.

Potrivit acesteia, în timpul mandatului său au fost derulate peste 150 de proiecte, cu o medie de un proiect la 10 zile.

„La unele proiecte, am asigurat suportul necesar pentru a fi implementate la noi în județ, pentru că ele deschid calea dezvoltării. Per total, vorbim de proiecte ce depășesc 1,5 miliarde de euro. Fără falsă modestie, pot să afirm răspicat că am pus bazele dezvoltării, că am definit calea sigură pentru Botoșani. În acești patru ani, Consiliul Județean, prin fondurile atrase și proiectele care sunt și vor fi implementate în următorii ani, a devenit motorul economiei botoșănene și „cel mai important angajator al județului”, prin locurile de muncă generate de implementarea proiectelor. Trebuie ca procesul de dezvoltare să continue și chiar să accelereze, pentru a nu rata oportunitățile pe care ni le-am creat în acești ani. Pentru aceasta, am asigurat în bugetul pe acest an fondurile necesare pentru derularea tuturor proiectelor pe care le-am gândit împreună cu echipa mea și angajații Consiliului Județean. Domnule președinte, dumneavoastră vă revine responsabilitatea de a concepe și gestiona bugetul începând cu anul viitor”, a spus Federovici.

Fosta șefă a administrației județene susține că în perioada mandatului său CJ a intrat în topul consiliilor județene la execuția bugetară la capitolul „Dezvoltare”, adică cel al investițiilor implementate de autoritățile județene.

„Nu a fost un mandat ușor, dar cu voință și multă, multă determinare, am reușit să așezăm județul pe drumul dezvoltării! Nu a fost un mandat perfect, dar a fost un mandat în care Consiliul Județean a devenit etalon în administrația publică. Și așa trebuie să rămână, dacă vrem cu adevărat să recuperăm decalajele istorice față de celelalte regiuni ale țării. A fost un mandat în care am intrat în topul consiliilor județene la execuția bugetară la capitolul „Dezvoltare”, adică cel al investițiilor implementate de autoritățile județene. Am depășit, la acest capitol, județe ca: Bihorul lui Bolojan, Brașovul lui Veștea, Suceava lui Flutur și lista poate continua.  Aceste date sunt publice și pot fi verificate de oricine”, spune Federovici.

La final, Federovici i-a oferit lui Valeriu Iftime „Lista 75 plus”, care conține cele 75 de proiecte inițiate de aceasta și care se află în diverse faze de derulare.

„I-am spus „75 plus”, pentru că, în mod normal, pe lângă cele 75 pe care vi le las eu, ar trebui să veniți și cu alte proiecte ale dumneavoastră. Dar, vă cer în primul rând să finalizați cele 75 de proiecte deja începute, pentru că s-a investit muncă în ele și bani din taxele și impozitele plătite de botoșăneni”, a mai adăugat Federovici.

Totodată, fosta șefă CJ a specificat că primăriile, fie ele cu conducere PSD sau PNL, au fost tratate pe „picior de egalitate”.

„Am tratat egal toate comunitățile locale, nu am făcut diferențe între administrațiile conduse de primari PSD și cele PNL. Am alocat fondurile după algoritmi clari, punând pe picior de egalitate primăriile conduse de primarii PSD cu cele conduse de primarii PNL sau ai altor partide. Am făcut investiții în toate regiunile județului, pentru că județul Botoșani trebuie să se dezvolte în integralitatea lui și nu după opțiunile electorale. De aceea, în final, vă îndemn să urmați acest drum al echității. Vom fi foarte atenți la acest aspect, pentru că opțiunea politică a electoratului nu este un delict pe care să-l pedepsească un președinte de Consiliu Județean, care, vremelnic, se află la conducerea județului”, a spus Federovici.

LISTA PROIECTELOR AFLATE ÎN IMPLEMENTARE

1. Drumul Expres Botoșani – Suceava
 Stadiu: S-a realizat Analiza Multicriterială 1 (AMC1)
 Consiliile județene Botoșani și Suceava și primăriile municipiilor reședință de județ au preluat de la CNAIR realizarea documentației tehnice și execuția lucrărilor.
 Sursa de finanțare: fonduri europene

2. Drumul Vămii
 S-a obținut finanțarea europeană din Programul Regional. Consiliul Județean Botoșani este singurul din Regiunea de Nord-Est care a reușit să semneze contractul de finanțare.
 În cadrul licitației pentru execuția lucrărilor s-au depus 17 oferte, care acum sunt în evaluarea tehnică.
 Sursa de finanțare: fonduri europene

3. Modernizare DJ294A, Avrămeni – Panaitoaia – Dimitrie Cantemir – DN24 (Mitoc)
 Lucrările sunt realizate în proporție de 98%, urmând ca săptămâna viitoare constructorul să notifice DJDP pentru realizarea recepției
 Sursa de finanțare: PNI „Anghel Saligny”

4. Modernizare DJ294B, Dobârceni – Murguța – Ștefănești
 Lucrările sunt realizate în proporție de 95%, urmând ca săptămânile viitoare constructorul să notifice DJDP pentru realizarea recepției
 Sursa de finanțare: PNI „Anghel Saligny”

5. Modernizare DJ291K, Lozna – Călinești – Talpa
 Lucrările sunt realizate în proporție de 95%, urmând ca anul viitor să se toarne stratul de uzură și să se realizeze marcajele.
 Sursa de finanțare: PNI „Anghel Saligny”

6. Modernizarea DJ291D, Oroftiana; Baranca – Bajura
 S-au realizat lărgirea și stratul de formă al căii de rulare. Lucrările au fost suspendate la solicitarea primarului de Darabani pentru realizarea rețelei de canalizare în zonă.
 Sursa de finanțare: PNI „Anghel Saligny”

7. Modernizarea DJ 293, Mileanca – Codreni – Puțureni – Coțușca
 Se lucrează la lărgirea și realizarea stratului de formă a căii de rulare
 Sursa de finanțare: Bugetul propriu al Consiliului Județean. Am asigurat fondurile necesare pentru toate lucrările ce se pot efectua în acest an.

8. Modernizarea DJ294C, Borolea – Hănești
 Constructorul a preluat amplasamentul și a demarat lucrările de modernizare
 Sursa de finanțare: Bugetul propriu al Consiliului Județean. Am asigurat fondurile necesare pentru toate lucrările ce se pot efectua în acest an.

9. Construirea Ambulatoriului de Specialitate și Spitalizare de Zi
 Constructorul a preluat amplasamentul și a demarat lucrările
 Sursa de finanțare: Compania Națională de Investiții

10. Modernizarea și extinderea cu un nivel a Secției de Oncologie
 S-a realizat proiectul tehnic, care a fost aprobat de CNI și se intră în etapa a II-a, execuția lucrărilor
 Sursa de finanțare: Compania Națională de Investiții

11. Eficientizarea și Modernizarea Maternității Botoșani
 Constructorul a preluat amplasamentul și a demarat lucrările
 Sursa de finanțare: PNRR + bugetul propriu al Consiliului Județean

12. Eficientizarea și Modernizarea Blocului alimentar, a magaziei de alimente și Spălătoriei de la Spitalul Județean
 Lucrările sunt în derulare și au un stadiu de realizare de aproximativ 40%
 Sursa de finanțare: PNRR + bugetul propriu al Consiliului Județean

13. Consolidarea seismică și reabilitarea energetică a sediului SMURD Botoșani
 Lucrările sunt în derulare
 Sursa de finanțare: Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat

14. Consolidarea seismică și reabilitarea energetică a Sanatoriului Podriga
 S-a realizat DATC-ul și urmează proiectul tehnic
 Sursa de finanțare: Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat

15. Reabilitarea șarpantei și a hidroizolației clădirii Ambulatoriului și Farmaciei Secției de Psihiatrie
 S-a finalizat proiectarea și începe execuția lucrărilor
 Sursa de finanțare: Bugetul propriu al Consiliului Județean

16. Îmbunătățirea capacității instituționale a Spitalului Județean de prevenire a infecțiilor nosocomiale
 S-au realizat achizițiile în cazul a 10 loturi și s-a furnizat aparatura medicală ultraperformantă
 Pentru 2 loturi trebuie reluate licitațiile
 Sursa de finanțare: PNRR și Bugetul propriu al Consiliului Județean

17. Îmbunătățirea programului de screening pentru retinopatia de prematuritate
 S-a livrat kitul principal, urmează ca săptămâna viitoare să se livreze și monitoarele de funcții vitale
 Sursa de finanțare: PNRR

18. Dotarea Spitalului Județean cu aparatură performantă pentru creșterea și consolidarea capacității pentru screening populațional al cancerului de col uterin
 proiect realizat în parteneriat cu Ministerul Sănătății și spitale din Regiunea de Nord-Est
 Sursa de finanțare: Programul de Sănătate
 Stadiul proiectului: Contract de finanțare semnat

19. Dotarea Spitalului Județean cu aparatură performantă pentru îmbunătățirea accesului populației la servicii medicale de urgență
 proiect realizat în parteneriat cu Ministerul Sănătății și spitale din Regiunea de Nord-Est
 Sursa de finanțare: Programul de Sănătate
 Stadiul proiectului: Contract de finanțare semnat

20. Digitalizarea Spitalului Județean
 Proiectul a fost admis la finanțare, urmează implementarea
 Sursa de finanțare: PNRR

21. Planul de Amenajarea Teritoriului Județului Botoșani
 Au fost culese datele necesare și s-a realizat documentația pentru actualizarea și transformarea în format GIS a PATJ. Stadiu: 40%
 Sursa de finanțare: PNRR

22. Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată
 Studiul de Fezabilitate a fost realizat și este în analiză la BEI-PASSA.
 Sursa de finanțare: POIM, PDD

23. Construirea de centrale fotovoltaice la Cătămărăști și Bucecea
 Proiect derulat de către Nova Apaserv
 Sursa de finanțare: POIM + fondurile operatorului

24. Stabilizarea Depozitului de Deșeuri
 Au început lucrările de consolidare a digului estic, afectat de alunecări de teren de adâncime
 Sursa de finanțare: Fondul IID

25. Achiziționarea a 8 autogunoiere
 S-a semnat contractul de furnizare a mașinilor care vor fi repartizate tuturor zonelor de operare
 Sursa de finanțare: Fondul IID

26. Construirea locuințelor protejate „Iris” și Phoenix și a Centrului de Zi „Sfântul Andrei”
 Lucrările sunt realizate în proporție de 90%, constructorul urmând să ceară efectuarea recepției până la finalul lunii noiembrie
 Sursa de finanțare: Bugetul Consiliului Județean și Programul de Interes Național

27. Reabilitarea și modernizarea Centrului de Servicii și Recuperare Neuromotorie
 Se realizează proiectul tehnic și execuția lucrărilor
 Sursa de finanțare: PNRR

28. Dotarea cu mobilier și electrocasnice a centrelor sociale
 Livrarea electrocasnice
 Sursa de finanțare: Ministerul Muncii

29. Construire bloc ANL pentru specialiști
 A fost scoasă la licitație proiectarea și execuția cu termen de deschidere a ofertelor pe 18 noiembrie
 Sursa de finanțare: ANL

30. Reabilitare și modernizare sediu Evidența Populației
 Lucrările sunt în plină desfășurare, stadiul execuției fiind de 50%
 Sursa de finanțare: PNRR

31. Construire monument comemorativ la Huțani
 Lucrările sunt în desfășurare și au un stadiu de 85%
 Sursa de finanțare: Bugetul Consiliului Județean

32. Restaurarea și reabilitarea Muzeului Județean
 Lucrările sunt în desfășurare și au un stadiu de 65%
 Sursa de finanțare: CNI

33. Restaurarea și reabilitarea Muzeului de Științele Naturii Dorohoi
 S-a finalizat licitația privind execuția lucrărilor
 Sursa de finanțare: Institutul Național al Patrimoniului

34. Dotarea Bibliotecii Naționale de Poezie din cadrul Centrului Național de Studii „Mihai Eminescu” – Memorialul Ipotești
 S-a finalizat licitația și urmează realizarea dotării până la finalul anului
 Sursa de finanțare: Bugetul Consiliului Județean Botoșani

35. Modernizarea și eficientizarea energetică a Școlii Speciale „Sfântul Stelian”
 S-a finalizat proiectul tehnic și urmează execuția lucrărilor.
 Sursa de finanțare: CNI

36. Dotarea școlilor speciale și a CJRAE
 Achizițiile și livrările sunt realizate în proporție de peste 80%.
 Sursa de finanțare: PNRR

37. Achiziția de microbuze școlare electrice
 Etapa I: au fost livrate și alocate primăriilor primele 9 microbuze, iar în următoarele două săptămâni vor mai fi livrate 17 microbuze
 Etapa a II-a: evaluarea ofertelor depuse pentru achiziționarea a altor 10 microbuze electrice
 Sursa de finanțare: PNRR

38. Achiziția de microbuze școlare hibride
 A fost semnat contractul de livrare a 18 microbuze școlare hibride
 Sursa de finanțare: AFM

 

LISTA PROIECTELOR AFLATE ÎN EVALUARE PENTRU OBȚINEREA FINANȚĂRII

39. Consolidare versant DJ296 Botoșani – Cișmea – Roma – 2,6 kilometri
 Studiu de fezabilitate realizat
 Documentație depusă la CNI și inclusă în Lista Sinteză

40. Consolidare versant DJ296 Roma – 1,35 kilometri
 Studiu de fezabilitate realizat
 Documentație depusă la CNI și inclusă în Lista Sinteză

41. Consolidare versant DJ296 Nicșeni – Dorobanți – 0,5 kilometri
 Studiu de fezabilitate realizat
 Documentație depusă la CNI și inclusă în Lista Sinteză

42. Construire și dotare Ambulatoriu Integrat Spitalului Județean de Urgență
„Mavromati” în cadrul secției exterioare Darabani
 Proiect depus în parteneriat de orașul Darabani și Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” în cadrul Programului de Sănătate

43. Creșterea capacității de diagnosticare și tratare a pacienților cu patologie
oncologică în cadrul Spitalului Județean
 Proiect depus la finanțare în cadrul Programului de Sănătate

44. Dotarea Serviciului de Anatomie Patologică și Prosectură a Spitalului
Județean cu aparatură de diagnosticare rapidă a cancerului
 proiect depus la finanțare în cadrul Programului de Sănătate

45. Realizarea conductei de aducțiune Hănești – George Enescu
 Studiu de fezabilitate realizat
 Documentație depusă la CNI și inclusă în Lista Sinteză

46. Realizare parc fotovoltaic la Bucecea, cu putere instalată de 1 MW
 Studiu de fezabilitate realizat; ATR obținut
 Documentație depusă pentru obținerea finanțării prin Programul „Fondul pentru Modernizarea României”

47. Realizare centrală fotovoltaică la Sanatoriul Podriga, cu putere instalată de 100 kW
 Studiu de fezabilitate realizat; ATR obținut
 Documentație depusă pentru obținerea finanțării prin Programul „Fondul pentru Modernizarea României”

48. Realizare centrală fotovoltaică la UAMS Sulița, cu putere instalată de 60 kW
 Studiu de fezabilitate realizat; ATR obținut
 Documentație depusă pentru obținerea finanțării prin Programul „Fondul pentru Modernizarea României”

49. Realizarea documentației pentru restaurarea Muzeului „George Enescu” Dorohoi
 Documentație depusă la finanțare din „Timbrul Monumentelor Istorice”

50. Reabilitarea sediului Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu”
 S-a realizat DALI
 Documentație depusă la CNI și inclusă în Lista Sinteză.

51. Reabilitare, restaurare și valorificare durabilă a Casei Goilav în vederea
transformării în Centru Multifuncțional pentru Cultură și Artă Tradițională
 S-a realizat DALI și se execută proiectul tehnic
 Documentație depusă la CNI și inclusă în Lista Sinteză. Este eligibilă a fi depusă pentru finanțare și din POR.

52. Construire pavilion saloane beneficiari UAMS Ștefănești
 S-a realizat Studiul de Fezabilitate
 Documentație depusă la CNI și inclusă în Lista Sinteză.

53. CARE – Comunitate Activă pentru sprijin și Reintegrare Echitabilă
 Proiect depus în parteneriat de DGASPC, Asociația „Clara” și Star of Hope România pe PIDS
 Se urmărește implementarea unor programe și oferirea unor servicii sociale alternative în vederea asigurării dreptului copilului la identitate, sănătate și educație

54. IDIAS – Inovare, dezvoltare, incluziune, acțiune și suport
 Proiect depus în parteneriat de DGASPC și Institutul pentru parteneriat social Bucovina și Star of Hope România pe PIDS
 Se urmărește implementarea unor programe și oferirea unor servicii sociale alternative în vederea asigurării dreptului copilului la identitate, sănătate și educație

 

LISTA PROIECTELOR TRANSFRONTALIERE AFLATE ÎN EVALUARE PENTRU OBȚINEREA FINANȚĂRII

55. Promovarea turismului digital în zona transfrontalieră
 Proiect depus în cadrul Programului Interreg NEXT România – Moldova 2021-2027

56. Reabilitarea Pavilionului 2 și construirea unei cantine la Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga
 Proiect depus în cadrul Programului Interreg NEXT România – Moldova 2021-2027

57. Muzeul în continuare „Mihai Eminescu” Ipotești – Bălți. Muzeu transfrontalier
 Proiect depus în cadrul Programului Interreg NEXT România – Moldova 2021-2027

58. Biblioteca pe roți (SmartLib)
 Proiect depus în cadrul Programului Interreg NEXT România – Moldova 2021-2027

59. Reparația capitală a Corpului F al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” (MediCareMinds)
 Proiect depus în cadrul Programului Interreg NEXT România – Moldova 2021-2027

60. Achiziționarea de sisteme moderne de dezinfecție la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati”
 Proiect depus în cadrul Programului Interreg NEXT România – Moldova 2021-2027

61. Achiziționarea de instrumente muzicale, echipamente de sunet și echipamente de pictură pentru Școala Populară de Artă „George Enescu”
 Proiect depus în cadrul Programului Interreg NEXT România – Ucraina 2021-2027

62. Grădini senzoriale terapeutice la Școala Specială „Ion Pillat” Dorohoi
 Proiect depus în cadrul Programului Interreg NEXT România – Ucraina 2021-2027

63. Creșterea absorbției fondurilor UE prin consolidarea capacității instituționale în Regiunea Dunării
 proiect depus în cadrul Programului transnațional „Regiunea Dunării 2021-2027 de un consorțiu format din 11 parteneri din 3 state: România, Republica Moldova și Ucraina

 

 

LISTA PROIECTELOR PREGĂTITE PENTRU A FI DEPUSE LA FINANȚARE

64. Construirea unui spital nou de Pediatrie
 S-a realizat Studiul de Fezabilitate
 S-a obținut avizul de oportunitate din partea Ministerului Sănătății
 Se lucrează la documentația de atribuire pentru scoaterea la licitație a proiectării și execuției

65. Construirea unui spital nou la Săveni
 S-a realizat Studiul de Fezabilitate
 S-a obținut avizul de oportunitate din partea Ministerului Sănătății
 Se lucrează la documentația de atribuire pentru scoaterea la licitație proiectării și execuției

66. Construirea unui spital nou de Psihiatrie
 S-a realizat Studiul de Fezabilitate
 S-au aprobat indicatorii tehnico-economici

67. Construirea unui Laborator de radioterapie
 S-a realizat Studiul de Fezabilitate
 S-au aprobat indicatorii tehnico-economici

68. Reabilitarea energetică și modernizarea corpurilor centrale ale Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” (Corpurile A, B, C)
 S-a realizat Studiul de Fezabilitate
 S-au aprobat indicatorii tehnico-economici

69. Reabilitare, modernizare și dotare Centrul de Sănătate mintală pentru adulți
 Depus pentru obținerea avizului de oportunitate din partea Ministerului Sănătății

70. Reabilitarea energetică, consolidare și modernizarea Psihiatrie VI Cronici
 S-au realizat expertizele pentru a fi depuse pe axele care se vor deschide

71. Construire în parteneriat cu CJ Suceava a podului de la Talpa
 S-au realizat expertizele, Studiul de Fezabilitate și studiile cerute de către ariile protejate

72. Modernizarea, extinderea și valorificarea durabilă a Memorialului Ipotești
 S-a realizat documentația tehnică și s-a identificat sursa de finanțare: New European Bauhaus (NEB), ce urmează a fi deschisă de ADR Nord-ESt anul viitor.
 Proiectul de la Ipotești este unul dintre cele 2 din Regiune Nord-Est ce au fost declarate eligibile pe NEB.

73. Reabilitarea și restaurarea Casei „Moscovici”
 S-au realizat expertizele și este în procedură de achiziție DALI-ul pentru pregătirea documentației de a fi depusă la finanțare pe POR, în vederea mutării aici a sediului administrativ al Consiliului Județean Botoșani

74. Construire pavilion saloane beneficiari UAMS Flămânzi
 S-a realizat Studiul de Fezabilitate, iar indicatorii tehnico-economici au fost aprobați în CTE-ul Consiliului Județean Botoșani

75. Investiții complementare Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor
 S-a pregătit documentația tehnică pentru depunerea proiectului pentru finanțare în PDD.
 Proiectul presupune construirea unei Stații de Tratare Mecano-Biologice (TMB) cu digestie anaerobă, stații de copostare, mini stații de epurare, separator de hidrocarburi, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *