Cetățeni străini, angajați la Botoșani în agricultură, confecții și construcții

Și-au părăsit țara lor pentru a lucra în România, în fabrici, în construcții sau agricultură pe salarii care nu depășesc minimul pe economie. Este cazul a a zeci de cetățeni străini din Bangladesh, Nepal și Sri Lanka, care lucrează în industria ușoară din Botoșani, dar și în construcții.

Mai nou, străinii au ajuns să muncească și în agricultura botoșăneană.

Potrivit Biroului de Imigrări Botoșani, 394 de cetățeni străini și-au stabilit reședința pe raza județului Botoșani pentru angajare. În județul Botoșani mai mucesc și cetățeni din China, India, Ucraina sau Republica Moldova.

”Cei mai mulți straini care s-au angajat pe raza județului nostru desfășoară activități în industria ușoară, în confecții, sunt situații în care avem angajați care desfășoară activități și în agricultură, Horeca, în construcții. Este o situație în sensul că, pentru emiterea permisului de ședere, la prelungirea dreptului de ședere în scopul angajării în muncă, este prevăzut faptul că angajatorul trebuie să mențină plata pe toată perioada anterioară cât a avut cetățeanul străin permis de ședere. Astfel că, la prelungirea ulterioară se analizează acest aspect vizavi de salarizare. Este salarizarea minimă pe economie. Obligația angajatorului este de a implementa Registrul de evidență al salariaților, salarizarea corespunzătoare trecută în contractul individual de muncă și să fie la nivelul salariului minim pe economie. Înainte a fost la nivelul salariului mediu, dar acum s-a modificat la salariul minim”, a declarat subcomisarul de poliție, Ioan Ioanașciuc, șeful Biroului de Imigrări Botoșani.

Urmareste-ne pe Google News

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *