Lucrările de stabilizare a digului de est al Depozitului de Deșeuri de la Stăuceni au demarat în forță!
La sfârșitul săptămânii trecute s-a obținut avizul de mediu pentru proiectul tehnic și autorizația de construcție, iar firma care a câștigat licitația publică, Athos Com, a demarat lucrările de consolidare necesare punerii în siguranță a construcțiilor existente pe digul estic al Depozitului de Deșeuri de la Stăuceni.
„Lucrările de consolidare sunt necesare din cauza apariției unor alunecări de teren de adâncime, care ar putea pune în pericol depozitul și construcțiile existente pe digul de Est. Ne pasă de mediu și nu ne permitem să riscăm producerea unei poluări! În ciuda numeroaselor declarații publice, Depozitul de Deșeuri de la Stăuceni este unul dintre cele mai ecologice din țară, lucru subliniat de misiunile de audit ale Ministerului Mediului. De-a lungul mandatului am reglat toate disfuncționalitățile istorice, dar și cele apărute pe parcursul exploatării”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Valoarea totală a contractului de proiectare și execuție a lucrărilor de consolidare este de 11,5 milioane de lei și este asigurată din Fondul de întreținere, înlocuire, dezvoltare.
„Avem banii necesari pentru această investiție. Consiliul Județean a solicitat procedura de urgență pentru realizarea ei, pentru scurtarea termenelor, dar, după cum bine știți, Comitetul pentru Situații de Urgență nu a fost de acord cu această solicitare. În aceste condiții, am urmat procedura standard: am realizat licitația, am făcut proiectarea, iar acum am început lucrările, care vor trebui finalizate în următoarele opt luni”, a declarat vicepreședintele Dorin Birta.
În paralel, s-a realizat un proiect complementar, de modernizare a sistemului de management al deșeurilor.
„Am pregătit documentația pentru realizarea unei instalații de tratare mecano-biologică (TMB) cu digestie anaerobă, a uneia de digestie anaerobă pentru biodeșeuri colectate separat și a stației de compostare aferente, precum și a unei stații de compostare cu o capacitate de 5.000 de tone și a trei stații de compostare de capacitate mică. Acestea sunt necesare pentru ca Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor să devină și mai performant. Prin realizarea acestor investiții, deșeurile mari vor putea fi selectate mai ușor, în timp ce volumul celor mici, în urma digestiei anaerobe, va scădea cu 60%-65%”, a declarat Doina Federovici.
Documentația tehnică pregătită urmează a fi depusă de Consiliul Județean pe axele de finanțare, imediat ce acestea vor fi deschise. „Domnului președinte ales nu-i mai rămâne decât să atragă banii și să implementeze proiectul”, a conchis Doina Federovici.
Zeci de milioane de euro cheltuite pentru construirea obiectivului si acum trebuie alte zeci de milioane trebuie date pe consolidari de teren si reparatii. Asa este cand lucrezi fara cap. Proiectantii si constructorii au dat comisioane si nimeni nu a mai verificat ce au facut ei. Politicienii au blocat orice fel de solicitari de reparare a greselilor de proiectare si executie cand lucrarea era in executie si in garantie. Iata rezultatele.
Acolo este o bomba ecologica! Mint cu nerusinare ! Groapa este departe de a fi ok! Colectarea selectiva in municipiul si judetul Botosani este o gluma proasta! In primul rand nu exista ghene separate decat pentru plastic! Nici in al 12 lea ceas nu se dezmint! Efectiv ne cred prosti!