Fenomen inedit pe cerul României. Se întâmplă în această noapte

În noaptea de 20 spre 21 octombrie putem observa un fenomen astrologic inedit: Orionidele, o ploaie de stele care durează aproximativ o lună şi se produce, în fiecare an, în această lună. Pot fi observate până la 20-25 de stele cazătoare pe oră, în condiții favorabile, potrivit Observator News.

Orionidele reprezintă o ploaie de meteori care îşi va atinge apogeul în noaptea de 21 spre 22 octombrie 2024. Mai exact, orionidele apar pe cer, an de an, în luna octombrie şi pot fi văzute timp de o lună.

Ploaia de stele Orionide este generată de praful și resturile lăsate în urma cometei Halley. De obicei, se pot vedea între 15 și 20 de meteori pe oră în timpul maximului, dar numărul poate varia. Cea mai bună perioadă pentru observații este după miezul nopții și până în zori, atunci când constelația Orion (de unde provin meteoriții) este mai sus pe cer.

De obicei, Orionidele se pot observa între 2 octombrie și 7 noiembrie, cu vârful activității în jurul datei de 21 octombrie, când pot fi observate până la 20-25 de stele cazătoare pe oră, în condiții favorabile.

Numelui „Orionide” provine de la constelația Orion, deoarece meteoriții par să provină din zona acesteia pe cer. De fapt, punctul aparent de origine este aproape de steaua Betelgeuse, una dintre stelele principale ale constelației Orion.

ploaie de meteori (sau „ploaie de stele”) se formează atunci când Pământul trece printr-o zonă a spațiului unde se află resturi de praf și particule mici, provenite de la comete sau asteroizi. Aceste particule, numite meteoroizi, intră în atmosfera terestră cu viteză mare și ard în timpul procesului de frecare cu aerul, creând urme luminoase pe cer – ceea ce vedem noi ca fiind meteori sau „stele căzătoare”.

 

Urmăreşte-ne pe Google News!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *