Zeci de botoșăneni prinși după ce au furat energie electrică

Un număr de 88 de botoșăneni au fost dați de Delgaz Grid pe mâna oamenilor legii după ce au consumat fraudulos energie electrică. Departamentul de Inspecție Energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a identificat în primele nouă luni din 2024 un număr de 1.024 de cazuri de consum fraudulos, dintre care 88 în județul Botoșani. La gaze naturale nu s-au înregistrat astfel de furturi în județul Botoșani.

În perioada analizată, volumul de energie sustras în cele 1.024 de cazuri se ridică la circa 15,3 milioane de kWh, cu o valoare de circa 6,9 milioane de lei.

Spre comparație, această cantitate este echivalentă cu consumul anual de energie electrică al consumatorilor casnici dintr-o localitate de mărimea municipiului Pașcani sau al celor de gaze naturale dintr-o localitate de dimensiunea orașului Azuga.

Consumul fraudulos reprezintă furt și se pedepsește conform prevederilor Codului Penal. Pentru identificarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului au fost întocmite și transmise plângeri penale către instituțiile abilitate.

Instalațiile clandestine utilizate, intervențiile neautorizate asupra branșamentelor și contoarelor de gaze naturale/electricitate pot duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave, ignorate în primul rând de cei care consideră că în acest mod  pot beneficia de energie gratuită.

Orice astfel de instalație improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicație etc. Pentru un câștig nesemnificativ în raport cu consecințele posibile, oamenii își riscă bunurile, locuința, afacerea, sănătatea sau chiar viața. Pot avea de suferit atât cei care „se bucură” de consumul fraudulos prin facturi mai mici, dar și persoanele, locuințele, agenții economici din vecinătate și nu în ultimul rând, mediul.

Performanțele rețelelor de distribuție sunt afectate de improvizațiile și instalațiile clandestine, de cantitatea de energie necontorizată. La fel și protecțiile și automatizările ce sunt proiectate și reglate ținând cont de un consum cunoscut, declarat. În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut și atunci nici rețelele nu funcționează la parametri normali, având de suferit și consumatorii onești ce își plătesc cu regularitate facturile.

Consumul fraudulos înseamnă și pierderi financiare pentru compania noastră, dar și creșterea unor cheltuieli pentru consumatori. Intervențiile ilegale afectează consumatorii onești prin întreruperi ale serviciului de distribuție și/sau parametri neconformi ai energiei și gazelor naturale furnizate. Compania noastră nu tolerează aceste acțiuni ilegale. De aceea, acțiunile de identificare și limitare a consumului fraudulos derulate de specialiștii Delgaz Grid au caracter permanent. De aceea, apelăm la spiritul civic al cetățenilor, dar și la reflexul natural de a se proteja de riscuri și le solicităm să ne transmită situațiile de potențial consum fraudulos de care iau cunoștință la adresa de e-mail [email protected], la numărul de telefon 0371 700 157 apelabil gratuit (prin înregistrarea unui mesaj vocal) sau la cea mai apropiată secție de poliție”, susțin reprezentanții Delgas Grid.

Urmareste-ne pe Google News

 

One thought on “Zeci de botoșăneni prinși după ce au furat energie electrică

  1. Dinn cauza voastra ca ati exagerat cu cresterea preturilor exagerat de mari incat oamenii au ajuns la disperare si de aia multi fura curent din cauza voastra si voi sunteti de vine si va suportati consecintele si pierderile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *