Aurora boreală a colorat din nou cerul României. S-a văzut și la Botoșani

Aurora boreală a colorat din nou cerul României noaptea trecută. Nuanţe roşiatice, mov sau roz au acaparat bolta cerească iar fenomenul a fost vizibil din aproape toate judeţele ţării, chiar şi din Capitală. Reţelele sociale s-au umplut de poze cu peisaje cum doar în ţările nordice au mai fost văzute, iar specialiştii vin şi cu explicaţii.

Cu nuanţe delicate de roz, violet şi bleu, aurora boreală fost vizibilă chiar şi din Capitală. Bucureştenii au surprins astfel, cele mai captivante fotografii. În culori mai aprinse de această dată, aurora boreală i-a surprins şi pe clujeni. În comuna Beliş de exemplu, preţ de câteva minute, cerul a fost intens colorat în nuanţe de roşu aprins, dar şi verde.

Aurora boreală a colorat cerul României

Şi bănăţenii au avut ce privi. La Lugoj, pasionaţii de fenomene astronomice au filmat fenomenul care a acaparat treptat cerul, în nuanţe de mov şi roşu. Aurora boreală s-a văzut şi în judeţul Dâmboviţa, unde cerul a fost parcă pictat în culori vibrante de roz aprins. Iar în judeţul Suceava, pasionaţii de fotografie au fost în extaz şi au reuşit să surprindă imagini unice. Fenomenul astronomic a fost observat şi în judeţul Constanţa, unde locuitorii din Eforie au văzut cu ochiul liber cum în câteva minute, nuanţele de roz pal s-au transformat în culori aprinse de mov şi violet.

Acceaşi atmosferă magică a fost şi în Botoşani, Baia Mare, Dej, dar şi Piatra Neamţ. Aurora boreală i-a ţinut pe locuitori cu ochii aţintiţi spre cer minute în şir.  Cu siguranţă nopatea trecută, aurora boreală a fost văzută de o ţară întreagă. Fenomenul plin de culori vibrante  a fost admirat în Alba Iulia, Bacău, dar şi Vaslui.

Cum explică oamenii de ştiinţă fenomenul

Specialiştii spun că fenomenul s-a produs în urma unei furtuni solare puternice.

„Centrul magnetic al Pământului generează un clopot ce respinge radiaţiile ionizante solare. Acele radiaţii care se deplasează cu viteze mai lente decât cele ale luminii. Ele generează aşa numitele furtuni geomagnetice, încărcând, ionizând foarte puternic atmosfera terestră. 

Şi atunci, când aceste furtuni geomagnetice sunt mai intense, aurora se vede mai bine, mai mult şi mai puternic, departe, inclusiv la noi. Noi avem doar norocul de a vedea culorile roşiatice, adică cele de la înălţime, nu cele care ajung aproape de sol, cele de culoare albăstruie, verzuie, galbenă”, spune Adrian Bîlbă, doctor în Ştiinţe, potrivit Observator

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *