Suspiciune de turbare într-o localitate din Botoșani. Medicii veterinari sunt în alertă

Suspiciune de turbare într-o localitate din județul Botoșani! Medicii veterinari sunt în alertă după ce a apărut o suspiciune de turbare la o bovină dintr-o gospodărie din Ungureni. Aceștia fac toate testele necesare pentru a vedea dacă se confirmă această suspiciune și se iau măsurile necesare.

Am avut foarte multe focare anul trecut de turbare, de rabie, boală care a evoluat în special în zona de Nord a țării, și la noi și în județul învecinat Suceava. Am găsit ca justificare că animalele sălbatice caută liniște în urma conflictului din Ucraina către teritoriul țării noastre. Am avut turbare la bovine, la bursuc, nu mai spun la vulpe, la câine cu stăpân, la câine fără stăpân, boală care știm cât este de gravă, boală comună atât animalelor, dar și care se poate transmite la om și poate fi fatală”, a declarat directorul DSVSA, medicul Ovidiu Airimițoaie.

Rabia (turbarea) este o boala produsa de un virus si care afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii) atat la animale cat si la oameni. Animalele infectate cu acest virus pot raspandi boala prin intermediul salivei sau contactului cu tesutul cerebral.

Oamenii pot dobandi boala in urma muscaturilor, produse atat de la animale salbatice cat si domestice. Datorita programelor largi de vaccinare impotriva rabiei, afectiunea este din ce in ce mai rara in tarile dezvoltate, fiind insa mult mai comuna in statele in curs de dezvoltare.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *