Două focare de pestă porcină într-o localitate din Botoșani. Mai multe animale au fost ucise

Au fost identificate două focare de pestă porcină într-o localitate din județul Botoșani, iar mai multe animale au fost ucise. Potrivit directorului adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, Ovidiu Airimițoaie, cele două focare sunt pe raza comunei Corni.

„Începând de vineri au fost semnalate primele cazuri de îmbolnăvire într-o exploatație, unde s-a înregistrat și o mortalitate în exploatație, având un total de 20 de capete de porcine. Din fericire, laboratorul nu a confirmat pesta porcină la acel caz, în schimb, sâmbătă, au mai fost semnalate, colegul nostru, medicul concesionar a fost anunțat asupra modificării stării de sănătate la porcii din alte două exploatații. În regim de urgență, s-au recoltat probe de sânge pentru stabilirea diagnosticului în vederea trimiterii probei la laboratorul din Suceava”, a declarat Ovidiu Airimițoaie.

Luni a fost confirmată prezența viruslui în cele două exploatații. În prima au fost sacrificați cinci porci, iar în a doua unul a murit din cauza virusului, iar alți doi au fost „uciși și neutralizați prin îngropare”. Potrivit lui Airimițoaie, cele două focare sunt la distanță foarte mică unele de altele. A fost identificată o zonă de protecție pe o rază de trei kilometri, care se află pe raza comunelor Corni și Vlădeni, și o zonă de supraveghere de zece kilometri, care cuprinde 23 de localități ce fac parte din șapte comune, de pe raza județelor Botoșani și Suceava.

Anul trecut, tot în localitatea Corni, s-au înregistrat șapte focare de pestă porcină. Cel mai probabil, spun specialiștii, îmbolnăvirea a avut loc după ce proprietarul a hrănit animalele cu resturi de mâncare, inclusiv carne de la congelator.

Urmareste-ne pe Google News

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *