Înșelătoria de pe WhatsApp cu codul din 6 cifre care îți poate fura profilul și datele. La ce să fim atenți

foto Realitatea

În era digitală în care comunicarea online a devenit esențială pentru interacțiunile sociale și profesionale, aplicațiile de mesagerie precum WhatsApp joacă un rol crucial. Din păcate, această popularitate a adus și o creștere îngrijorătoare a escrocheriilor, iar una dintre cele mai insidioase metode de înșelăciune este „furtul de profil”. Această escrocherie, care are ca scop sustragerea contului dumneavoastră WhatsApp și a grupurilor asociate, a prins din nou avânt, punând în pericol nu doar datele personale, ci și rețeaua socială și profesională a utilizatorilor.

Alerta este activată prin intermediul unui mesaj primit de la un contact din lista noastră: „Bună, ți-am trimis un cod din greșeală, poți să mi-l trimiți înapoi?”. Dacă răspundem și trimitem codul, profilul nostru va fi compromis. Acest cod este, de fapt, un cod de verificare format din 6 cifre, utilizat pentru autentificarea cu doi factori, care oferă hackerilor posibilitatea de a fura conturile utilizatorilor neatenți. Odată ce escrocii obțin acest cod, ei reușesc să se infiltreze în conturile afectate.

Cum funcționează escrocheria

Mecanismul se bazează pe funcția „schimbare număr”, care implică verificarea unui cod de 6 cifre trimis prin SMS. Hackerul poate introduce ca număr de telefon curent unul aparținând unui contact deja compromis, aflat în agenda victimei. Astfel, introducând numărul victimei ca un număr nou, aceasta va primi un cod de 6 cifre prin SMS pe telefonul său, conform procedurii.

În același timp, infractorul va folosi profilul WhatsApp al contactului compromis și îi va scrie victimei, cerându-i să îi trimită codul pe care, susține el, l-a pierdut din greșeală. Cu acel cod, hackerul reușește să se logheze folosind numărul victimei, obținând astfel accesul la contul acesteia și deconectând-o automat de la WhatsApp, împiedicând reconectarea atâta timp cât are controlul asupra contului, explică tgcom24.

Cea mai eficientă măsură este să nu împărtășiți niciodată codul de verificare format din 6 cifre cu nimeni și să păstrați informațiile personale în siguranță. Fiți vigilenți la solicitările neprevăzute sau neobișnuite. Activarea notificărilor de securitate poate fi de ajutor (acestea vă anunță de fiecare dată când un contact modifică codul de acces de 6 cifre) și, de asemenea, verificați opțiunea de autentificare prin e-mail din setările profilului (care necesită introducerea unui PIN personal de fiecare dată când vă înregistrați numărul de telefon pe WhatsApp), noteaza Realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *