Se majorează indemnizația pentru creșterea copilului. Suma pe care mamele o primesc la al doilea copil

Indemnizația pentru creșterea copilului urmează să fie majorată. Un proiect de lege depus la Senat, cu scopul de a crește natalitatea, propune anumite măsuri venite în sprijinul familiilor cu copii.

Potrivit unui proiect de lege depus la Senat, urmează să fie luate numite măsuri financiare pentru a venit în sprijinul familiilor cu copii. Propunerea vine pe fondul deteriorării tendințelor demografice din România. Astfel, pentru a crește natalitatea, propunerea legislativă are în vedere majorarea indemnizației lunare pentru creșterea copilului cu 25% pentru al doilea copil și cu 35% începând cu al treilea.

Indemnizația pentru primul copil reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului. La cel de-al doilea copil, „cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu 25%, iar pentru al treilea copil și următorii, cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu 35%”.

Mai mult, proiectul vine cu o actualizare a cuantumul maxim al indemnizaţiei la 9.000 lei, faţă de 8.500 lei, cum este în prezent.

„Cuantumul minim al indemnizaţiei lunare prevăzute nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăşi valoarea de 9.000 lei”.

„Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară”, se mai arată în inițiativa legislativă.

Proiectul trebuie votat de Parlament, promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial. Acesta va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaților fiind for decizional, potrivit RomaniaTV

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *