„Lacul cu nuferi”, în pericol. Se caută soluţii pentru ca lacul care l-a inspirat pe Eminescu să nu sece

lacul cu nuferi ipotesti- Botosani„Lacul cu nuferi” de la Ipoteşti este în pericol, pe fondul secetei pedologice care a afectat Botoşaniul. Memorialul Ipoteşti- Centrul de Studii Mihai Eminescu caută soluţii pentru ca lacul care l-a inspirat pe Eminescu să nu sece.

Astfel, instituţia din subordinea Consiliului Judeţean Botoşani vrea să contracteze specialişti pentru realizarea unui studiu hidrogeologic „în scopul identificării unor soluții pentru creșterea nivelului apei în Lacul cu nuferi”. Pentru acest studiu, Memorialul a alocat 19.000 de lei.

Obiectivul, considerat Lacul lui Eminescu, este amplasat pe teritoriul administrativ al comunei Mihai Eminescu, în interiorul unui amenajament silvic, la o cotă superioară de cca 235 m în bazinul hidrografic al râului Dresleuca. Lacul este în suprafață de cca 12000 mp, are caracteristicile unui heleșteu, fiind alimentat din scurgerile de pe versanți și izvoare de suprafață, într-o microdepresiune. În aval sau amonte de acumulare nu există niciun curs de apă permanent.

Potrivit reprezentanţilor Memorialului Ipoteşti, în decursul timpului, obiectivul a fost supus unor lucrări de întreținere și amenajare, neavând prevăzute construcții hidrotehnice.

Nu s-au găsit înregistrări referitoare la obiectiv ca obiect hidrotehnic sau ca folosință de apă. Amplasamentul este la o cotă superioară a terenului, într-o zonă relativ izolată (fond forestier, lipsă acces rutier pentru vehicole de mare tonaj), distanța față de cursurile de apă permanente este mare, indicele de evaporație este ridicat pe timpul verii, regim deficitar de precipitații. Se va analiza posibilitatea asigurării unui aport de debit prin amenajarea de captări de izvoare/acvifer freatic din zone situate în proximitate.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *