Două locuințe din municipiul Botoșani au fost cuprinse de incendii după ce proprietarii au uitat mâncarea la foc, pe aragaz, miercuri după-amiază. Primul eveniment s-a înregistrat într-un bloc de pe strada Aleea Nucului. Alarma a fost dată de vecinii care au văzut că iese fum din apartamentul de la parter.
Ajunși la caz cu două autospeciale de stingere, pompierii Detașamentului Botoșani au constatat faptul că apartamentul era plin de fumul care provenea de la un ibric uitat pe aragazul în funcțiune. Aceștia au aerisit spațiul și s-au asigurat că pericolul a fost înlăturat.
Câteva minute mai tarziu, pompierii au fost chemați și pe strada Armeana din municipiul Botoșani. În holul unei case s-a produs un incendiu de la o oală cu mâncare uitată pe foc. Flăcările au cuprins și aragazul, o perdea și o ușă din lemn.
Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU vă recomandă:
✔ să nu lăsaţi mâncarea pe foc, nesupravegheată;
✔ după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul, aragazul și butelia;
✔ curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragazurile, plitele şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor;
✔ nu lăsaţi copiii singuri în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde aceștia nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor.
Dacă ia foc uleiul sau conținutul dintr-o tigaie:
✔ opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească;
✔ nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste aceasta;
✔ stingeţi tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea.
Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.