Un botoșănean conduce o unitate de elită în cadrul Forțelor Navale române. Bogdan Curcă conduce Grupul 256 Elicoptere Tuzla. Acest grup are misiunea de a genera, a forma personal și de a pregăti pentru zbor tehnică, în speță elicoptere Puma Naval, pentru a executa misiunile specifice acestui elicopter atât de la aerodromul de bază Tuzla, cât și de la bordul fregatelor T 22. Unitatea a fost înființată în 2006, odată cu intrarea în dotarea Forțelor Navale a celor două fregate T 22, care au această capabilitate de a acomoda un elicopter care să opereze de la bordul fregatelor. De aici a apărut și nevoia de achiziție a acestor elicoptere, intrate în dotarea Forțelor Navale și operarea acestora de la Aerodromul Tuzla, în sprijinul fregatelor T22.
Botoșăneanul este comandantul acestei unități de la începutul anului 2019.
„N-a fost o perioadă simplă. Am avut de înfruntat pandemia, acum climatul geopolitic este schimbat de războiul purtat de Rusia în Ucraina. Ducem lipsă de personal tehnico-ingineresc pe segmentul tehnicii de aviație. Elicopterele au trecut printr-un proces de reparații capitale, proces care a început în 2019 și încă este în derulare. Ar trebui ca, până la finalul anului, ultimul elicopter să finalizeze procesul de reparații capitale. Totodată, acesta a fost și un proces de îmbunătățire funcțională a acestor aparate. Toate aceste evenimente au afectat buna desfășurare a instrucției personalului navigant, cât și executarea misiunilor de la aerodromul de bază și de la bordul fregatelor”, declara, într-un interviu pentru presamil.ro, Bogdan Curcă.
Botoșăneanul face parte dintr-o promoție de piloți absolvenți ai Academiei Navale. Ulterior, a urmat cursurile școlii de aplicație de la Boboc, unde a deprins tainele zborului după care, ușor, ușor, a făcut trecerea către Puma Naval.
„Eu sunt foarte mulțumit de aceste programe deoarece piloții și-au demonstrat profesionalismul. Practic, oamenii din prima promoție conduc acum această unitate și execută misiunile principale ale elicopterului Puma Naval. Cei mici, cum le spunem noi, din a doua promoție, pe care îi instruim acum, sunt locotenenți foarte buni, iar avantajul este că fiind ofițeri de marină știu ce înseamnă viața la vapor, știu cum se poate aborda activitatea de acolo. Față de un ofițer de forțe aeriene, le este mai ușor să pună în aplicare procedurile specifice”, spunea, într-un interviu pentru sursa citată, Bogdan Curcă.