Ce nu se poate cumpăra cu bonurile de masă majorate de la 1 octombrie, amenzile sunt uriaşe

Guvernul s-a răzgândit și nu va mai permite acordarea voucherelor sau tichetelor de masă cash ci doar pe card. Legea pusă în dezbatere, mai cunoscută drept ”ordonanța austerității”, permitea ca acestea să fie plătite atât cash, cât și sub formă de carduri restricționate, în funcție de decizia angajatorului.

Bonurile de masă pot fi folosite exclusiv pentru achitarea meselor sau pentru achiziționarea alimentelor. Aproximativ trei milioane de angajați români primesc tichete de masă în prezent.

Luna octombrie vine cu vești bune pentru angajații care beneficiază de tichete de masă. Guvernul a decis majorarea valorii acestora, astfel că românii vor primi mai mulți bani pe carduri.

Ordinul nr. 4.679/2024 al Ministerului Finanțelor și Ordinul nr. 2.024/2024 al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, prin care se stabilește valoarea nominală indexată a tichetelor de masă pentru semestrul II al anului 2024, a fost publicat Pe data de 24 septembrie 2024, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 956 din 24 septembrie 2024.

Conform acestui ordin, începând cu luna octombrie 2024, valoarea maximă a unui tichet de masă este fixată la 40,04 lei.

Valoarea tichetelor de masă este înghețată până în martie 2025. Această măsură are la bază prevederile Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, precum și Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificările și completările ulterioare.

Ordinul prevede că această valoare nominală „se va aplica și pentru primele două luni din semestrul I al anului 2025, respectiv pentru lunile februarie și martie 2025”. În cazul în care gradulş de îndatorare al statului depăşeşte 50%, această îngheţare a valorii tichetelor de masă se va prelungi.

Prin această decizie, autoritățile își propun să ajusteze valoarea tichetelor de masă în funcție de condițiile economice actuale, având în vedere inflația și creșterea costurilor de trai, astfel încât să sprijine angajații în acoperirea cheltuielilor zilnice cu hrana.

Bonurile de masă pot fi folosite exclusiv pentru achiziționarea produselor alimentare de la magazinele care acceptă această formă de plată. De asemenea, poți să folosești bonurile de masă pentru a plăti masa în restaurantele care acceptă acest lucru.

Este important de știut, însă, că există și câteva lucruri pe care este interzis să le cumperi folosind tichete de masă. De pildă, nu poți să cumperi băuturi alcoolice sau tutun.

Ca şi în cazul cradurilor sociale, amenzile pe care le riscă cei ce nu vor respecta regulile privind utilizarea acestor tichete sociale sunt de câteva zeci de ori mai mari decât banii primiți de cei cu venituri mici. De exemplu, în cazul solicitării de numerar în schimbul tichetelor sociale se vor putea aplica amenzi de până la 10.200 de lei.

Vouchere de vacanţă 2024. Când expiră tichetele de vacanţă pentru care aţi plătit deja impozit

Tot magazinele sau cantinele vor risca amenzi cuprinse între 10.200 și 17.850 de lei (între patru și șapte puncte-amendă) pentru acceptarea tichetelor de la alte persoane decât destinatarul final.

În schimb, unitățile emitente ale tichetelor pot primi amenzi cuprinse între 25.500 și 35.700 de lei (10-14 puncte-amendă) pentru nealimentarea cardurilor, o dată la două luni, cu suma de 250 de lei și pentru neînscrierea pe suportul electronic a datelor de identificare a beneficiarului, a perioadei de valabilitate și a interdicției de a fi utilizate pentru alte scopuri decât cel pentru care au fost emise.

Totodată, banii nu pot fi scoși NUMERAR de pe carduri, deşi „ordonanţa austerităţii” prevedea o astfel de posibilitate.

Sindicaliștii au justificat poziția luată prin faptul că tichetele de masă sunt acordate în peste 45 de ţări, exclusiv pe carduri dedicate care pot fi utilizate pentru a mânca la prânz. ”De peste 60 de ani, tichetele de masă au încurajat angajaţii să mănânce la prânz, iar această politică a avut un impact semnificativ asupra productivităţii muncii. Organizaţia Mondială a Muncii şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) au analizat impactul pozitiv al funcţionării acestui instrument de politică socială şi au considerat că în România implementarea acestui instrument a adus doar beneficii.

Sănătatea unui popor, pe lângă nivelul de educaţie şi de siguranţă, sunt condiţii esenţiale care contribuie la buna dezvoltare a unei ţări. Am apreciat foarte mult faptul că Guvernul intenţionează să mărească numărul de beneficiari şcolari de la 180.000 la 1 milion prin schimbarea programului Masa Caldă în Masă Sănătoasă şi, în egală măsură, am apreciat poziţia partidului pe care îl conduceţi referitoare la dorinţa de a păstra lucrurile bune din economie cum ar fi tichetele de vacanţă şi tocmai de aceea este foarte greu de crezut că ar putea exista o iniţiativă de a distruge sistemul tichetelor de masă creat cu mari eforturi în ani de zile, de mese calde servite în unităţi de alimentaţie publică”, sunt de părere oficialii asociaţiei de profil, noteaza RomaniaTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *