Ministrul Mediului: Nu există niciun dubiu că vor fi viituri. Primarii să se asigure că oamenii pot fi evacuați rapid

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a condus, sâmbătă, şedinţa Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU) pentru a analiza ultimele avertizări ale meteorologilor şi hidrologilor. El a cerut autorităţilor să fie pregătite şi să anunţe din timp oamenii. „Trebuie să fim foarte atenţi pentru a putea diminua efectul acestor viituri care vin şi vreau să subliniez că nu există niciun dubiu că vor veni”, a transmis acesta.

„În urma analizării informațiilor privind evoluția situației meteorologice transmise de specialiști în cursul serii, dar și în această dimineață, am luat decizia convocării acestei ședinte a Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă.

Este important ca toate instuțiile din subordinea MMAP să fie în alertă și să acordăm toată atenția evoluției situației hidrometeorologice, în special pe bazinele hidrografice afectate deja de ultimele inundații, și aici mă refer în special la zonele Galați și Vaslui. Tot personalul nostru trebuie să fie disponibil să intervină, să existe oameni în teren care să transmită informațiile imediat.

Trebuie să fim foarte atenți în aceste ore și zile care urmează pentru a putea diminua efectul acestor viituri care vin și vreau să subliniez că nu există niciun dubiu că vor veni! De asemenea, reamintesc autorităților că există Planuri Locale și Planuri Județene în care sunt trecute zonele critice la inundații și trebuie acționat chiar de acum, preventiv. Zonele cu risc mare, în această perioadă sunt Galați și Vaslui deoarece pot fi afectate din nou, chiar dacă ordinea producerii fenomenelor este de la Vestul țării către Est. Orice modificare a evoluției hidrometeorologice trebuie comunicată rapid pentru a putea aloca imediat resursele acolo unde trebuie intervenit imediat”, a menționat ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Fechet: „Primarii vizați de avertizările hidrologice trebuie să se asigure că persoanele care nu se pot evacua sunt identificate pentru a le putea evacua rapid”

De asemenea, ministrul Mircea Fechet a facut apel la autoritățile locale „pentru a lua măsuri în acest termen scurt, acolo unde mai este nevoie, pentru decolmatarea cursurilor de apă, curățarea șanțurilor și eliminarea resturilor care pot îngreuna curgerea apei. Primarii vizați de avertizările hidrologice trebuie să se asigure că persoanele care nu se pot evacua sunt identificate pentru a le putea evacua rapid, dacă situația o impune”.

Totodată, un alt element deosebit de important este ca deținătorii depozitelor de deșeuri industriale, haldelor de steril, iazurilor de decantare din zonele vizate de avertizări hidrometeorogice să asigure funcționalitatea sistemelor de colectare, drenaj și evacuare a apelor excedentare precum și personalul de exploatare.

Specialiștii ANAR au informat că, deoarece în zona Galați există fenomenul de colmatare al râurilor afectate de inundațiile din ultima perioadă, situația este mai dificilă în special în zonele unde sunt lucrări care traversează cursurile de apă (de ex. poduri). Pentru intervenții în aceste zone au fost consemnați toți deservenții de utilaje și se intervine cu excavatoare.

La nivelul ANAR s-a instituit starea de permanență. De asemenea, terții care dețin acumulări treuie să monitorizeze situația și să fie pregătiți, în special dacă sunt ploi fulger sau viituri rapide, potrivit Antena 3 CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *